Pääkirjoitus

Suomessa huolta kovasta brexitistä

Lokakuun viimeinen päivä lähestyy vääjäämättömästi. Silloin Britannian EU-jäsenyyden on nykytiedon valossa määrä päättyä – pääministeri Boris Johnsonin mukaan sopimuksen kanssa tai sitä ilman.

Mitä lokakuun viimeisenä päivänä tapahtuu, siitä kaikki arvailut ovat yhtä hyviä. Johnson neuvottelee EU-maiden ja instituutioiden edustajien kanssa, jotta saisi Britannian parlamentissa kolmasti hylättyyn erosopimukseen parannuksia. Johnsonin väläyttämä kova ero on tyrmätty parlamentin alahuoneessa useamman kerran.

Lomilta pätkäkaudeksi palannut parlamentti sääti lain, jonka mukaan EU:lta on haettava jatkoaikaa, ellei 19. lokakuuta mennessä eron ehdoista ole päästy sopuun. Johnson on sanonut makaavansa mieluummin kuolleena katuojassa kuin nöyrtyvänsä jatkoajan hakuun Brysselistä.

Sisäpoliittisessa turbulenssissa Johnsonin konservatiivihallitus on menettänyt parlamentaarisen enemmistönsä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ylivoimaisesti pahiten kova brexit iskisi kuitenkin Britanniaan.

Johnsonin vierailu Luxemburgiin ei avannut solmuja Britannian hallituksen ja EU:n väliltä. Niin Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel kuin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker toistivat lukittua asetelmaa, jossa EU pitäytyy Theresa Mayn neuvottelemassa sopimuksessa. Jos Johnsonilla on esittää siihen perusteltuja muutoksia, niitä ollaan valmiita kuuntelemaan. Vielä sellaisia ei ole ilmaantunut.

Päällimmäisin kiista koskee niin sanottua backstop-lauseketta eli Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan pitämistä avoimena Britannian eron jälkeen. Osa EU-velvoitteista jäisi koskemaan Britanniaa, jos Irlannin saaren jakavasta rajajärjestelystä ei päästä sopimukseen.

Yksi vaihtoehto on, että backstop-varajärjestelmä ja EU-velvoitteet jäisivät koskemaan vain Pohjois-Irlantia. Rajamuodollisuudet iskisivät silloin Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin. Etenkään Pohjois-Irlannin unionisteille malli ei kelpaa.

Mallin todennäköisyys on aavistuksen kasvanut, sillä Johsonin hapertuva kokoonpano ei ole enää riippuvainen Pohjois-Irlannin pienen unionistipuolueen tuesta.

Varautuminen sopimuksettomaan brexitiin on käynnissä kaikkialla EU:ssa. Huoleen on syytä myös Suomessa. Kova brexit työllistäisi etenkin tullia ja rajaviranomaisia. Uusia työntekijöitä tarvitaan reilusti lisää.

Tullit hidastaisivat ja hankaloittaisivat Britannian kanssa käytävää kauppaa. Uudet tullimuodollisuudet tietäisivät yrityksille runsaasti lisää paperityötä ja kustannuksia. Britanniassa jo asuville EU-kansalaisille ja Suomessa asuville briteille muutokset näkyisivät viipeellä.

Talouskasvua leikkaava kova ero olisi merkittävä takaisku niin Suomelle kuin koko EU:lle. Ylivoimaisesti pahiten kova brexit iskisi kuitenkin Britanniaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​