Pääkirjoitus

Taloudessa riittää kysymysmerkkejä

Talouden epävarmuus on lisääntynyt, ja ennustelaitokset arvioivat Suomen tämän vuoden kasvun jäävän runsaaseen prosenttiin. Talousuutiset ovat osin ristiriitaisia, ja avoimia kysymyksiä riittää.

Maailmantalouden suurimpia riskejä ovat edelleen Kiinan ja Yhdysvaltain kauppasodan kiihtyminen ja Britannian EU-ero. Saksan talouden ongelmat heijastuvat kielteisesti koko euroalueelle, ja Italian julkisen talouden heikko tilanne arveluttaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla on paineita saada myönteinen päätös kauppaneuvotteluissa Kiinan kanssa hyvissä ajoin ennen ensi vuoden presidentinvaaleja, sillä talous on yhdysvaltalaisäänestäjille ykkösasia.

Suuri kysymysmerkki on brexitin kohtalo. Tämänhetkisen aikataulun mukaan Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopussa sopimuksella tai ilman.

Talouskasvun hiipuessa keskuspankeilta toivotaan elvyttäviä toimia. Euroopan keskuspankki EKP ilmoitti torstaina alentavansa talletuskorkoja ja aloittavansa uudelleen arvopaperiostot marraskuussa. Ostoja tehdään 20 miljardilla eurolla kuukaudessa niin kauan kuin on tarpeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Poikkeuksellisten toimien teho jää nähtäväksi, sillä EKP on jo pitkään harjoittanut historiallisen kevyttä rahapolitiikkaa.

Varsinaissuomalaiset yritykset haluavat kasvaa ja aikovat myös palkata lisää väkeä.

Suomen talous on poikkeuksellisen herkkä maailmantalouden heilahduksille, sillä valtaosa viennistämme on investointihyödykkeitä. Vientiyritykset sopeuttavat toimintaansa nopeasti kysynnän heiketessä, mikä leikkaa myös kotimarkkinayritysten myyntiä ja julkisen sektorin tulopohjaa.

Kesällä ja syksyllä on iso joukko yrityksiä talouden eri alueilta kertonut yt-neuvottelujen alkamisesta, lounaisessa Suomessa ainakin UPM, Sandvik, Valmet Automotive, Nordkalk, Paroc ja Nordic ID (TS 11.9.). Vielä on epävarmaa, onko tämä laajemman yt-kierteen alku.

Myös myönteisiä uutisia on kuultu. Euroalueen kotitalouksien kulutus on elpymässä ja Kiinassa velkaantumisen hillintä on kääntymässä elvytykseksi.

Suomen hiipuva kasvu on yhä vahvemmin yksityisen kulutuksen varassa, mitä tukee öljyn hinnan lasku. Toisaalta hyvä työllisyyskehitys näyttäisi pysähtyneen.

Varsinais-Suomessa ollaan edelleen toiveikkaita telakan ja muiden kärkiyritysten imussa. Maakunnan pk-yrittäjien odotukset ovat selvästi muuta maata valoisammat, ja luottamus on jopa vahvistunut kevään kyselystä. Varsinaissuomalaiset yritykset haluavat kasvaa ja aikovat myös palkata lisää väkeä. Luottamus on tarpeen, sillä talouden päätöksissä on mukana aina myös psykologiaa.

Hidastuva talouskasvu tuo omat paineensa syksyn liittokohtaisiin työehtoneuvotteluihin ja julkisen sektorin taloudenpitoon. Maltti on nyt paikallaan sekä palkkaneuvotteluissa että valtion menolisäyksissä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​