Pääkirjoitus

Turvaverkko väkivallan kohteena

Virkatehtävissään olleet poliisit saivat viikonvaihteessa vastaansa Suomen oloissa harvinaisen voimakasta väkivaltaa. Lauantaina poliisia ammuttiin kaasutoimisella ilma-aseella Jyväskylän Säynätsalossa. Sunnuntaina kahta poliisia ammuttiin Porvoossa. Paikalta paenneet miehet ampuivat poliisin ajoneuvoja illalla Ikaalisissa, jossa heidät mittavan operaation päätteeksi otettiin kiinni.

Säynätsalon tapauksessa poliisi sai tehtävän itsetuhoisesti käyttäytyneestä henkilöstä. Porvoossa poliisi hälytettiin teollisuusalueelle selvittämään mahdollista omaisuusrikosta. Paikalla olleet miehet avasivat tulen poliiseja kohtaan lähes välittömästi. Toinen poliiseista loukkaantui vakavasti.

Ikaalisissa pidätetyistä miehistä toinen on Ruotsin ja toinen Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen. Väkivallantekoon liittyy paljon yksityiskohtia, joista poliisi ei tutkinnallisista syistä vielä kerro.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Väkivalta yhteiskunnan turvaverkkoa vastaan on erityisen vastenmielistä ja tuomittavaa.

Mitä tahansa tapausten tutkinnassa selviääkin, päällimmäiseksi jää työtehtäviään hoitaneiden viranomaisten kohtaama rankka väkivalta.

Poliisin tehtävänä on taata yhteiskunnan ja kansalaisten turvallisuutta. Väkivalta yhteiskunnan turvaverkkoa vastaan on erityisen vastenmielistä ja tuomittavaa.

Poliisiin kohdistunut väkivalta on tällä vuosituhannella kaksinkertaistunut. Vuonna 1999 tilastoihin kirjattiin 833, mutta vuonna 2016 jo 1 699 väkivallantekoa.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Hollannissa tilastojen kertoma on samansuuntaista. Sen sijaan kansalaisten kaduilla kokema väkivalta on samaan aikaan vähentynyt (TS 26.8.).

Se, että väkivallan kohteeksi valitaan viranomaisia, on vakavan tutkistelun paikka. Suomalaisten luottamus poliisi- ja oikeusviranomaisia kohtaan on erittäin korkealla. Hyökkäys kansalaisia turvaavia poliiseja kohtaan on samalla hyökkäys koko järjestäytynyttä hyvinvointiyhteiskuntaa vastaan.

Poliisilla on vuosittain noin 35 000 henkeen ja terveyteen liittyvää tehtävää, joissa väkivallan kohtaamisen riski on tuntuva. Poliisijohdon mukaan työturvallisuuden eteen on tehty pitkäjänteistä työtä. Suojavarusteita ja voimankäyttövälineitä on saatu lisää.

Valtionhallinnon henkilöstösäästöissä poliisitoimi on ollut samalla viivalla muiden sektorien kanssa. Kansalaisten turvallisuuden näkökulmasta säästöjen tasapäisyyttä on ollut vaikea perustella.

Vuoteen 2022 mennessä poliisien määrää ollaan nostamassa kolmella sadalla eli 7 500:aan. Suunta on oikea, mutta matka vuoden 2010 tasoon eli 7 876:een on edelleen pitkä. Eurooppalaisessa vertailuissa Suomessa on asukaslukuun suhteutettuna vähiten poliiseja. Poliisien määrä ei yksinään takaa turvallisuutta, mutta lähemmäs 2010 tasoa olisi hyvä päästä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​