Pääkirjoitus

Vaikeasti havaittavia uhkia

Taloussuhteet, ympäristö- ja jätehuoltoyhteistyö, matkailun kehittäminen, yliopistojen välinen kanssakäyminen ja Suomen panos Venäjan saamisessa takaisin Euroopan neuvostoon. Presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin listasivat tukun saavutuksia Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa kuluneen vuoden aikana.

Niinistö totesi etukäteen, ettei maiden välillä ole keskustelunaiheita, jotka olisivat tabuja. Iltapäivän tapaaminen presidentinlinnassa näyttäytyi sopuisalta. Tosin tiedotustilaisuudessa esitetty kysymys Moskovan demokratiamielenosoitusten tukahduttamisesta sai Putinin toteamaan, ettei Venäjä anonut pääsyä Euroopan neuvoston työhön. Maa voi sieltä kuulemma pysyä pois, jos sitä ei sinne haluta.

Ulkopoliittisesti herkemmät aiheet, kuten Ukraina ja Krim, jätettiin illallispöytään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Niinistö on pitänyt yhteyttä Putiniin Krimin valtauksen, Itä-Ukrainan sotatoimien ja pakotepolitiikan oloissakin. Keskusteluyhteys on toiminut myös alemmalla valtiollisella tasolla.

Huomion kääntäminen ulkoisiin uhkiin on koeteltu keino sisäisten ongelmien häivyttämisessä.

Aluksi yhteydenpito nostatti kritiikkiä joissakin EU-maissa. Kritiikiltä vei pohjaa pois se, että Niinistö piti EU:n hyvin informoituna etu- ja jälkikäteen ja se, ettei Suomi ollut ainoa keskustelulinkki Moskovan ja lännen välillä. Saksan yhteydenpito on ollut sekin tiivistä.

Sittemmin Putinin tavanneita EU-johtajia on riittänyt enemmänkin. Olennaista yhteydenpidossa on, ettei Krimin valtaukselle ja Itä-Ukrainan sotatoimien tukemiselle ole annettu hyväksyntää. Suomelle on erityisen tärkeää pysyä tiukasti EU-rintamassa.

Putinin vierailu osuu mielenkiintoiseen aikaan. Niinistö matkustaa syyskuussa Kiovaan presidentti Volodymyr Zelenskyin vieraaksi. Yhteydenpito jatkuu.

Tapaamisen tärkeimmäksi anniksi arvioitiin etukäteen se, mitä Putin ajattelee Euroopan turvallisuustilanteesta ja geopolitiikasta. Yllättäviä vastauksia ei julkisuuteen asti tihkunut.

Painetta tapaamiselle tuli juuri vierailun alla, kun Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu viittasi Venäjän ja lännen kiristyviin väleihin. Shoigun mukaan yhtenä kiristymisen syynä on Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyö, toisena Naton vahvistuminen Itä-Euroopassa. Myös Putin vetosi Yhdysvaltain ohjusohjelmiin.

Shoigun mukaan Venäjä aikoo neutralisoida uhat järjestämällä joukon sotaharjoituksia läntisen sotilaspiirin alueella ja tuomalla sinne uutta kalustoa.

Venäjällä on akuutteja ja kroonisia ongelmia taloutensa kanssa. Mielenosoitukset ja Putinin suosion hiipuminen ovat Kremlille kiusallisia – paikoin huolestuttavia. Huomion kääntäminen ulkoisiin uhkiin on koeteltu keino sisäisten ongelmien häivyttämisessä. Lännestä katsoen ulkoisia uhkia on vaikea nähdä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​