Pääkirjoitus

Korkeakoulut älähtivät budjetista

Uuden hallituksen ensimmäiseen budjettiin ladattiin valtava määrä toiveita ja tavoitteita. Niille oli katetta, sillä hallitusohjelma lupasi kolmen miljardin euron kertaluonteisten tulevaisuusinvestointien ohella pysyviä menolisäyksiä 1,2 miljardin euron edestä. Kevään vaalitaisteluissa huutokauppaa käytiin vielä suuremmista summista.

Valtiovarainministeriön viime viikolla julkistamassa budjettiehdotuksessa toiveet ja todellisuus eivät kohdanneet. Pettyneitä oli paljon.

Erityisen pettyneiltä vaikuttivat korkeakoulujen edustajat. Hallitusohjelmassa ylimpien opinahjojen perusrahoitukseen luvataan tälle vaalikaudelle 60 miljoonan euron vuosittaista korotusta: yliopistoille 40 ja ammattikorkeakouluille 20 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriön tarjous ensi vuodelle on yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Kun jakajia on paljon, jakojäännöksellä ei mittavia rekrytointeja eikä hankintoja tehdä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiistely korkeakoulurahoista jatkunee vielä koko hallituksen budjettiriihessä

Yliopistojen rehtorineuvoston mukaan kahden edellisen hallituksen aikana yliopistokoulutuksesta on leikattu noin 300 miljoonaa euroa. Ammattikorkeakouluissa on päädytty 200 miljoonan euron menetyksiin (TS 20.8.). Hallituksella, joka sanoo palauttavansa koulutuksen kunnian, kirittävää on paljon.

Korkeakoulurahoitus on nostattanut kritiikkiä myös oppositiossa. Koulutuspuolueeksi uudelleen mielivä kokoomus näpäytti tiistaina, etteivät punavihreät ole kyenneet lunastamaan lupauksiaan. Viime vaalikauden leikkausten valossa kritiikissä on lievä uskottavuusvaje.

Hallituksen kakkospuolueen keskustan sisälläkin on ristivetoa. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen odotti hallitusohjelmassa luvattua pottia jo ensi vuodelle. Valtiovarainministeri Mika Lintilä puhuu korotusten jaksottamisesta vaalikaudelle.

Ministeriöiden kahdenvälisiin neuvotteluihin jää paljon työstettävää. Kiistely korkeakoulurahoista jatkunee vielä koko hallituksen budjettiriihessä.

Talouden näkymät ovat heikentyneet hallitusohjelman kirjoittamisesta. OP-ryhmän tuoreen ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 1,2 ja ensi vuonna 0,5 prosentin vauhtia. Toivottu kahden prosentin taso on jäämässä kauas taakse.

Maailmalta kantautuvat talousuutiset ovat saaneet budjetintekijät valtiovarainministeriä myöten varovaisiksi. Pettyneiden lista saattaa kasvaa.

Suomen on syytä panostaa koulutukseen ja tutkimukseen, jotta pohja kansainvälisessä kilpailussa pärjäämiseen pysyy kunnossa. Tulevaisuusinvestoinneista ei pidä rahoittaa pysyviä menoja, mutta viisaasti käytettynä jotakin niistä voisi koulutukseen osoittaa.

Korkeakoulut eivät ole pelkästään valtion perusrahoituksen varassa. Pääomien tuottoa on mahdollista luovasti käyttää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​