Pääkirjoitus

Saksasta huolestuttavia merkkejä

Budjettiriiheen valmistautuva hallitus katselee tarkkaan talouden ennusmerkkejä. Valtiovarainministeriön tuoreimman ennusteen mukaan tämän vuoden bruttokansantuotteen kasvu on 1,6 ja ensi vuoden 1,2 prosenttia. Syyskuun riiheen mennessä lukemat tarkentuvat, mutta tuskin parempaan suuntaan.

Budjettiehdotuksen esitelleen valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan nyt on keskityttävä pitämään kotimaan asiat kunnossa. Jos viesti oli tarkoitettu työmarkkinoille ja hallituskumppaneille, sanoma oli paikallaan.

Edellinen hallitus sai työllisyystavoitteensa saavuttamiseen vetoapua maailmalta. Nyt sellaista ei ole luvassa. Euroopan talousveturin Saksan kansantuote supistui toisella vuosineljänneksellä 0,1 prosenttia tammi–maaliskuuhun verrattuna. Veturin yskiminen heijastuu laajalle.

Saksan talouden hiipuminen ei tullut yllätyksenä. Kasvuluvut ovat olleet laskemaan päin jo edellisillä neljänneksillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saksalla on ollut ongelmia päästömanipulointeihin langenneen autoteollisuutensa kanssa. Myös tiukentuvat ilmastonormit ja ostajien epätietoisuus markkinoiden kehityksestä ovat vaikuttaneet autonvalmistukseen. Suhdannekierrossa pitkää kasvukautta seuraa väistämättä vaimeampi vaihe.

Suomelle Saksan talouden hiipuminen on kaikkea muuta kuin yhdentekevää.

Saksan talous perustuu vahvaan vientiin. Viennille taas maailmankaupan epävarmuudet ovat myrkkyä. Sitä ovat tarjoilleet Yhdysvallat ja Kiina kauppasodan virittelyllään, Italia talouspolitiikallaan ja Britannia EU-erohankkeellaan. Venäjän toiminta Ukrainassa ei ole ollut omiaan luottamusta lisäämään.

Maailman 20 suurimmasta taloudesta viisi hoippuu taantuman partaalla (TS 16.8.). Jos Saksassa seuraavakin neljännes jää miinusmerkkiseksi, taantuman kriteerit täyttyvät.

Suomelle Saksan talouden hiipuminen on kaikkea muuta kuin yhdentekevää. Saksa on Suomen tärkein vientimaa. Teolliset ja kaupalliset siteet maiden välillä ovat kiinteät.

Jos Saksan talous alkaisi piiputtaa raskaasti, seuraukset näkyisivät Suomessa etenkin metalli- ja konepajateollisuudessa. Saksan vauhdin hiljeneminen vaikuttaa myös muiden maiden mahdollisuuksiin hankkia suomalaisia investointihyödykkeitä.

Saksan vaikeuksia ei kannata liioitella. Talouden supistuminen oli toisella neljänneksellä hiuksenhienoa. Seuraavasta kvartaalista ei ole tietoa.

Lisäksi maan kauppatase on ollut pitkään vahvasti positiivinen. Vienti vetää edelleen, vaikkei kasvakaan. Julkinen talous on hyvässä kunnossa. Maalla on mahdollisuus mittavaan elvytykseen, jos sellaista suhdannekuopan ylittämiseen tarvitaan. Kansainväliset sijoittajat ovat valmiita maksamaan Saksalle siitä, että se ottaisi lainaa.

Suomessa kotipesän kunnossa pitäminen on silti entistä tärkeämpää.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​