Pääkirjoitus

Työllistämiseen lisää ideoita

"Tilastot kertovat nyt sen, että helposti työllistettävät ihmiset ovat löytäneet työpaikan". Tämä työministeri Timo Harakan (sd) toteamus pitää osittain paikkansa. Ei ole kuitenkaan tarkasti määritelty, ketkä ovat helposti työllistettäviä. Varmaan kuitenkin on, että työllistäminen on vaikeaa, kun työllisyysaste on jo yli 72 prosenttia.

Harakka esitteli tiistaina hallituksen ensimmäisiä toimia työllisyysasteen nostamiseksi. Edellisen hallituksen listaan verrattuna ne ovat työttömän työnhakijan kannalta myönteisempiä.

Harakan ministeriö aikoo syksyllä kokeilla työvoimapalvelujen kehittämistä. Se tulee olemaan haasteellista, koska työvoimatoimistojen väelle pitää opettaa uusia lähestymistapoja. Ajatuksena on, että työvoimatoimiston kautta saisi vastedes enemmän yksilöllistä ja valmentavaa ohjausta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tärkeäksi toimeksi voi osoittautua palkkatuen käytön vahvistaminen.

Hallitus rahoittaa kehittämistä kahdeksalla miljoonalla eurolla vuodessa. Työkykyohjelmaan satsataan kahden seuraavan vuoden mittaan 36 miljoonaa euroa (TS 24.7.). Rahanjaossa kenties hyödyllisin panostus on 14 miljoonaa euroa työvoimakoulutukseen, jota räätälöidään yritysten tarpeisiin. Kaikkiaan kyse on pikkurahoista, jos niitä verrataan työttömyyden kustannuksiin ja työllisyysasteen noususta kertyviin tuloihin.

Tärkeäksi toimeksi voi osoittautua palkkatuen käytön vahvistaminen. Tuen rahoitusta lisätään, sen maksatusta nopeutetaan ja tuen byrokratiaa vähennetään. Järjestöjä koskevat palkkatuen käytön rajoitteet poistetaan.

Olisi ollut valtava yllätys, jos Suomen Yrittäjät olisi ollut tyytyväinen Harakan mainitsemiin toimenpiteisiin. Tyytymättömyys johtui siitä, että listalla ei ollut järjestön vaatimia heikennyksiä työttömyysturvaan.

Yrittäjien näkemysten keskiössä on sosiaaliturvan muokkaaminen sellaiseksi, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa. Ajatusta ei ymmärretä ammattiyhdistysliikkeessä, joka on huolissaan palkansaajien työehtojen heikentymisestä.

Näkemysten ristiriita on hankalasti sovitettavissa, mutta sitä yritetään syksyllä hallituksen perustamissa kolmikantaisissa työryhmissä. Työnantajien, palkansaajien ja hallituksen edustajien pitäisi keksiä kaikille sopivia ideoita työllisyyden parantamiseksi.

Ideoiden hieromiseen ei ole liikaa aikaa, sillä ne on tuotava esiin viimeistään hallituksen syyskuiseen budjettiriiheen mennessä.

Yhteisen sävelen löytyminen on mahdotonta, jos osapuolet eivät taivu tavoitteistaan. Työnantajien EK:ssa pitää ymmärtää, että työllistämisen voi saada yrityksille kannattavaksi ilman työehtojen heikennyksiä. Ay-liikkeessä taas on hyväksyttävä, että kansainvälinen kilpailukyky edellyttää työvoimakustannusten pysymistä kohtuullisina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​