Aliot

Nuorten päihteiden käytön ehkäisyä Suomen mallilla

ALIO

Nuorten päihteiden käyttö on ollut viime vuosina vähenemässä. Tutkijoiden mukaan kehityksen taustalla ei ole yhtä yksittäistä tekijää vaan myönteisen kehityksen taustalla on useita syitä.

Alkoholin hankkiminen on muuttunut vaikeammaksi tiukentuneen ikärajavalvonnan myötä. Yhtä lailla vanhempien asenteet alkoholinkäyttöön ovat muuttuneet tiukemmiksi.

Nuorten ajankäyttötapojen muutoksella on ollut myös osansa kehityksessä. Nuorten vapaa-ajan keskiössä ovat yhä enemmän muut asiat kuin alkoholi. Sosiaalinen media on omalta osaltaan muuttanut nuorten ajanviettoa ja keskinäistä vuorovaikutusta.

Vankka tutkimusnäyttö osoittaa, että mitä myöhäisempään ikävaiheeseen päihdekokeilut sijoittuvat, sitä pienemmäksi vakavien päihdeongelmien riski muodostuu aikuisiässä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Päihteiden käytön vähenemistä on edelleen tuettava järjestelmällisin keinoin. Valitettavaa on, että yli kymmenen vuotta jatkunut alkoholin kokonaiskulutuksen lasku pysähtyi viime vuonna. Taustalla vaikutti uusi alkoholilaki, joka lisäsi alkoholin saatavuutta.

Myönteistä on, että tuore hallitus on varannut noin 50 miljoonaa euroa harrastustoiminnan tukemiseen koulupäivän yhteydessä. Innoitusta on haettu Islannista, jossa Euroopan runsaiten päihteitä käyttävästä nuorisosta tuli koko maanosan raittiimpia kahdessa vuosikymmenessä.

Islannissa tuettiin monipuolisesti nuorten ohjattua harrastamista ja vapaa-ajan toimintaa. Tätä kautta vaikutettiin nuorten vapaa-ajan rakentumiseen ja synnytettiin luonnollisia hyvänolontunteita, jotka vähentävät nuorten kiinnostusta päihteitä kohtaan.

Islannissa päihde-ehkäisy ei rajoittunut ainoastaan nuorten harrastustoiminnan tukemiseen vaan taustalla on pitkäkestoinen ja järjestelmällinen työ päihdehaittojen ehkäisemiseksi.

Harrastustoiminnan ohella Islannissa panostettiin voimakkaasti vanhemmuustaitoihin, ajantasaisen tutkimustiedon hyödyntämiseen sekä paikalliseen yhteistyöhön kodin, koulun, järjestöjen ja viranomaisten välillä. Samalla jokaiseen kuntaan palkattiin päihde-ehkäisyn asiantuntija.

Tulee muistaa, ettei minkään maan "mallia" voi sellaisenaan siirtää toiseen maahan. Islanti on kooltaan ja yhteiskuntarakenteeltaan ainutlaatuinen maa, jossa on myös yksi Euroopan tiukimmista alkoholimonopoleista. Kansanterveyslähtöistä säätelyä liittyen alkoholin verotukseen, saatavuuteen ja mainontaan tarvitaan edelleen.

Islannin kokemusten valossa kaikkein tehokkainta on hyödyntää monipuolista keinovalikoimaa päihteiden käytön ehkäisytyössä. Suomessa ainoastaan harrastustoimintaan panostaminen ei ole riittävä keino takaamaan päihteiden käytön vähenemistä. Harrastusten lisäksi esimerkiksi näyttöön perustuvia vanhemmuustaito-ohjelmia tulee tuoda yhä useamman perheen ulottuville.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paikallistasolla tärkeää on saada kaikki lasten ja nuorten arkeen vaikuttavat toimijat yhdessä vanhempien kanssa saman pöydän ääreen pohtimaan, miten päihde-ehkäisyä tehdään pitkäjänteisesti erityisesti paikallisiin tarpeisiin vastaten.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kerää kattavaa seurantatietoa nuorten päihteiden käytöstä esimerkiksi säännöllisesti toteutettavan Kouluterveyskyselyn muodossa. Tätä laadukasta seurantatietoa voitaisiin hyödyntää nykyistä kattavammin sekä kouluissa että laajemmin paikallistason yhteisöissä.

Järjestöjen näkökulmasta tarkasteltuna lähiyhteisöihin keskittyvässä toiminnassa on paljon mahdollisuuksia, jotka eivät rajoitu vain päihde-ehkäisyyn vaan lisäävät yhteisön hyvinvointia myös monella muulla mittarilla mitattuna. Yksinäisyyden vähentyminen ja keskinäisen sosiaalisen tuen vahvistuminen ovat hyviä esimerkkejä yhteisöissä tapahtuvan työn hedelmistä.

Yhtä lailla tärkeää on puuttua syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tilanteeseen mahdollisimman varhain. Tämä onnistuu parhaiten, kun ehkäisevällä päihdetyöllä on pysyviä moniammatillisia sekä riittävän hyvin resursoituja rakenteita kaikissa Suomen kunnissa ja oppilaitoksissa.

Kirjoittaja on toiminnanjohtaja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:ssä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​