Pääkirjoitus

Lentopäästöjä karsittava EU-tasolla

Lentojen aiheuttama uhka ilmastolle tiedostetaan, ja asenne on vaihtunut huolettomasta matkustelusta ilmastoahdistukseen. Silti merkittäviä muutoksia ihmisten käyttäytymisessä ei ole tapahtunut.

Ilmastohuoli ei näy kotimaisen Finnairin asiakasmäärissä, vaan uusia reittejä avaava yhtiö teki alkuvuonna jopa matkustajaennätyksen (TS 18.7.).

Monet yritykset tosin korvaavat kansainvälisiä työkokouksia virtuaalipalavereilla, mutta edelleen kaukaisemmat seminaari- ja kokousmatkat tehdään lentäen. Työn vuoksi matkustavien on aikataulusyistä vaikea vaihtaa lentokone junaan. Ilmastonmuutoksen kannalta tehokkain keino, lentomatkustamisen lopettaminen, tuskin on realistinen vaihtoehto.

Raideliikenteen kehittäminen ja kilpailukykyisemmät lipunhinnat voivat tarjota houkuttelevan vaihtoehdon, joka vaikuttaa sekä loma- että työmatkoihin.

Osa lentomatkustajista hyvittää lentämisen aiheuttamia päästöjä rahalla. Kompensaatiokorvaukset ovat yleistyneet, kun lentoyhtiöt ovat ryhtyneet tarjoamaan mahdollisuutta maksaa hyvitystä niiden kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hyvitysmaksut perustuvat päästölaskurin arvioon lentomatkan ympäristökuormituksesta. Lentoyhtiöiden ja toisaalta riippumattomien tahojen päästölaskurit tosin antavat hyvin erilaisia lukemia. Laskurista riippuen saman lennon päästökuorma voi olla yli kolminkertainen toiseen verrattuna. Lentoyhtiöiden laskurien ilmoittamat päästöt ovat pienimmät. Syynä on muun muassa erilainen laskentatapa. Osa laskureista mittaa eri saasteiden vaikutuksen yläilmakehässä, osa ottaa huomioon vain hiilidioksidipäästöt, mutta ei ilmastoon vaikuttavia typen oksideja (TS 16.7.).

Ilmastonmuutoksen kannalta tehokkain keino, lentomatkustamisen lopettaminen, tuskin on realistinen vaihtoehto.

Päästöjä suositellaan kompensoitavaksi puiden istuttamisella ja osoittamalla rahaa metsien suojeluun. Vapaaehtoisista maksuista suuri osa kohdennetaan metsittämisen ohella uusiutuvan energian hankkeisiin kehittyvissä maissa. Finnairin kautta maksetut kompensaatiot menevät polttopuuta säästävien liesien käyttöä edistävään projektiin Mosambikissa.

Luotettavuuden kannalta läpinäkyvyys on tärkeää. Kuluttajan on olennaista tietää, miten ja mihin hyvityseurot käytetään.

Ranska päätti juuri lentoverosta, jonka se ottaa käyttöön ensi vuoden alusta. Lentoveroa maksetaan myös Britanniassa, Itävallassa, Norjassa, Ruotsissa ja Saksassa. Suomen hallitus ei suunnittele lentoveron käyttöönottoa vaan tavoittelee eurooppalaista ratkaisua. EU-tason ratkaisua on syytä tavoitella ja löytää yhteiset keinot vähentää lentojen aiheuttamia päästöjä.

Ilmastotutkimukseen pitää suunnata riittävästi resursseja. Tutkimuspanostusten ohella yrityksille pitää luoda painetta ja mahdollisuuksia kehitystyöhön, jonka tuloksena lentoliikenteen ilmastokuorma vähenee.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​