Pääkirjoitus

Meppien enemmistö pysyi ruodussa

Euroopan parlamentti äänesti tiistai-iltana Euroopan neuvoston nimittämän komission puheenjohtajan, saksalaisen Ursula von der Leyenin puolesta lukemin 383–327.

Vielä päivällä kommentaattorit olivat vähintäänkin epäileväisiä von der Leyenin menestyksestä. Parlamentin ryhmistä oli annettu ymmärtää, ettei neuvoston valintaa hyväksytä.

Äänestyksen jälkeen muutama asiantuntija arvioi, että tulos oli uuden komissaarin kannalta riittämätön, että hän sai nyt liian ohuen tuen tulevien uudistusten näkökulmasta. Näin tietysti on, että parlamentti voi vastedes hylätä komission esityksiä, jos niikseen tulee.

Kovin yksioikoista on ajatella, että parlamentti tyrmäisi uudistuksia vain von der Leyenin kiusaksi. Pitää luottaa siihen, että mepit ottavat asiat asioina. Tosin populistisimmat parlamentaarikot julkisuudessa mielellään vastustavat asioita vastustamisen itsensä vuoksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Von der Leyen piti linjapuheen, joka herätti runsaasti myönteistä huomiota.

Parlamentissa napistiin yleisesti, että jäsenmaiden päämiehet neuvostossa kävelivät heidän ylitseen valitsemalla komission johtoon henkilön, joka ei ollut puolueiden kärkiehdokkaiden joukossa.

Suomalaisetkin mepit olivat paheksuvinaan menettelyä. Tiistaina useimmat heistä tukivat neuvoston ehdokasta.

Tuen saamista ehdokas edisti itse voimallisesti. Von der Leyen piti linjapuheen, joka herätti runsaasti myönteistä huomiota. Normaaliin tapaan osa koki puheen mielistelyksi. Esimerkiksi Petri Sarvamaa (kok) sanoi puheen ärsyttäneen häntä. "Olen huolissani, ovatko hänen talouspoliittiset linjansa enää tarpeeksi konservatiivisia", Sarvamaa muotoili (TS 17.7.).

Toivottavasti eivät ole, sillä komissiolta odotetaan monia merkittäviä uudistuksia, jotka eivät istu perinteiseen konservatiiviseen ajatteluun.

Kun von der Leyen puheessaan toi esiin ilmastokysymyksiä, lapsiköyhyyden torjumista tai digijättien verotusta, hänen oman taustajoukkonsa eli keskustaoikeiston EPP:n väki saattoi Sarvamaan tapaan huokailla närkästyneesti.

Vihreät, liberaalit ja sosiaalidemokraatit sen sijaan nyökyttelivät. Eero Heinäluoma (sd) mainitsi puheesta itselleen tärkeimmiksi työntekijöiden suojelun ja minimipalkan. Hän kertoi antavansa von der Leyenille puoltoäänen. Toisin kuin vihreiden Ville Niinistö, jolle ehdokkaan ilmastotavoitteet eivät riittäneet.

Neuvoston ehdokas ei kumartanut perusteellisessa puheessaan sentään joka suuntaan. Hän sanoi olevansa helpottunut, ettei saa oikeistopopulistien ääniä, koska ei voi jakaa yhteistä arvopohjaa populistien kanssa.

Populistien kommenteista saattoi päätellä, ettei heidän arvopohjaansa mahdu juuri muuta kuin maahanmuuton vastustaminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​