Meppien enemmistö pysyi ruodussa
Euroopan parlamentti äänesti tiistai-iltana Euroopan neuvoston nimittämän komission puheenjohtajan, saksalaisen Ursula von der Leyenin puolesta lukemin 383–327.
Vielä päivällä kommentaattorit olivat vähintäänkin epäileväisiä von der Leyenin menestyksestä. Parlamentin ryhmistä oli annettu ymmärtää, ettei neuvoston valintaa hyväksytä.
Äänestyksen jälkeen muutama asiantuntija arvioi, että tulos oli uuden komissaarin kannalta riittämätön, että hän sai nyt liian ohuen tuen tulevien uudistusten näkökulmasta. Näin tietysti on, että parlamentti voi vastedes hylätä komission esityksiä, jos niikseen tulee.
Kovin yksioikoista on ajatella, että parlamentti tyrmäisi uudistuksia vain von der Leyenin kiusaksi. Pitää luottaa siihen, että mepit ottavat asiat asioina. Tosin populistisimmat parlamentaarikot julkisuudessa mielellään vastustavat asioita vastustamisen itsensä vuoksi.
Von der Leyen piti linjapuheen, joka herätti runsaasti myönteistä huomiota.
Parlamentissa napistiin yleisesti, että jäsenmaiden päämiehet neuvostossa kävelivät heidän ylitseen valitsemalla komission johtoon henkilön, joka ei ollut puolueiden kärkiehdokkaiden joukossa.
Suomalaisetkin mepit olivat paheksuvinaan menettelyä. Tiistaina useimmat heistä tukivat neuvoston ehdokasta.
Tuen saamista ehdokas edisti itse voimallisesti. Von der Leyen piti linjapuheen, joka herätti runsaasti myönteistä huomiota. Normaaliin tapaan osa koki puheen mielistelyksi. Esimerkiksi Petri Sarvamaa (kok) sanoi puheen ärsyttäneen häntä. "Olen huolissani, ovatko hänen talouspoliittiset linjansa enää tarpeeksi konservatiivisia", Sarvamaa muotoili (TS 17.7.).
Toivottavasti eivät ole, sillä komissiolta odotetaan monia merkittäviä uudistuksia, jotka eivät istu perinteiseen konservatiiviseen ajatteluun.
Kun von der Leyen puheessaan toi esiin ilmastokysymyksiä, lapsiköyhyyden torjumista tai digijättien verotusta, hänen oman taustajoukkonsa eli keskustaoikeiston EPP:n väki saattoi Sarvamaan tapaan huokailla närkästyneesti.
Vihreät, liberaalit ja sosiaalidemokraatit sen sijaan nyökyttelivät. Eero Heinäluoma (sd) mainitsi puheesta itselleen tärkeimmiksi työntekijöiden suojelun ja minimipalkan. Hän kertoi antavansa von der Leyenille puoltoäänen. Toisin kuin vihreiden Ville Niinistö, jolle ehdokkaan ilmastotavoitteet eivät riittäneet.
Neuvoston ehdokas ei kumartanut perusteellisessa puheessaan sentään joka suuntaan. Hän sanoi olevansa helpottunut, ettei saa oikeistopopulistien ääniä, koska ei voi jakaa yhteistä arvopohjaa populistien kanssa.
Populistien kommenteista saattoi päätellä, ettei heidän arvopohjaansa mahdu juuri muuta kuin maahanmuuton vastustaminen.