Kaivoslaissa kasvava muutospaine
Kaivosteollisuus ry tiedotti kesäkuussa, että "tuleva hallitus estää akkuklusterin syntymisen". Perusteluna oli tuoreen hallitusohjelman kirjaukset kaivoslakiin tehtävistä muutoksista. Akkuklusterilla tarkoitetaan sitä, että suomalaisista kaivoksista tulisi merkittävä materiaalilähde sähköautoissa käytettäviin akkuihin.
Tiistaina Kaivosteollisuus oli tiedotteessaan omien sanojensa mukaan odottavalla kannalla. Tiedote lähti liikkeelle sen tähden, että kansalaisaloite kaivoslain muuttamiseksi oli kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta edetäkseen eduskunnan käsittelyyn.
Kaivosyritysten edunvalvoja kertoi odottavansa syksyllä alkavalta kaivoskeskustelulta "kokonaisvaltaista lähestymistä". Yhdistyksen mukaan tarvitaan "laajapohjaista jatkoselvitystä". Tätä sanaparia yleensä politiikassa käytetään asioista, jotka halutaan haudata.
Kaivosteollisuus kavahtaa esiin noussutta kaivosveroa. Hallitusohjelmassa todetaan, että kaivosveron käyttöönotto selvitetään, jotta maaperän kaivannaisista saadaan yhteiskunnalle kohtuullinen korvaus.
Kaivosteollisuus kavahtaa esiin noussutta kaivosveroa.
Kansalaisaloite on laadittu perinpohjaisesti. Sen esittämät muutokset ovat useista kohdista hallitusohjelman kirjauksia tiukempia (TS 16.7.). Aloitteessa mainitaan, että louhintamääriin perustuva maksu sekä mineraalien arvoon perustuva vero kohdistetaan ympäristöhaittojen rahastoon.
Lisäksi esitetään perustettavaksi konkurssirahasto, johon kaivostoiminnan harjoittajat maksavat asetuksella määrättyä vuotuista maksua. Esityksen mukaan ympäristöministeriö hallinnoi kumpaakin rahastoa samaan tapaan kuin nykyistä öljynsuojelurahastoa.
Sekä hallitusohjelma että kansalaisaloite haluavat vahvistaa paikallista vaikutusvaltaa kaivostoiminnan aloittamisessa. Ajatuksena on samalla parantaa kaivosten toimintaedellytyksiä ja hyväksyttävyyttä alueen asukkaiden silmissä.
Voimassa oleva kaivoslaki valmistui kesäkuussa 2011 Mari Kiviniemen (kesk) hallituksen juuri lopetellessa vuoden mittaista toimikauttaan. Lakiesitys oli annettu jo 2009, mutta se eteni verkkaisesti.
On todennäköistä, ettei kaivoslakiin nytkään saada ripeitä muutoksia. Eduskunta päättää itse, koska se ottaa kansalaisaloitteen käsittelyynsä. Hallituksella on oman ohjelmansa kanssa muitakin kiireitä. Kaivosteollisuus ry tekee parhaansa vaikuttaakseen valmisteluun hidastavasti.
Taustalla vaikuttaa lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön maaliskuussa asettaman selvityshenkilön Pekka Vihervuoren raportti, jossa ei esitetä kaivoslakiin perustavanlaatuisia muutoksia. Siihen Kaivosteollisuus on jo vedonnut.