Pääkirjoitus

Turun seudun tarpeeseen vihdoin vastaus

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) teki, mitä lupasi: ministerin torstaisella päätöksellä Turun yliopisto saa kauan havittelemansa kone- ja materiaalitekniikan diplomi-insinöörikoulutuksen. Ratkaisu on erinomainen vastatessaan Varsinais-Suomen elinkeinoelämän tarpeisiin.

DI-koulutuksen laajentaminen oli yksi maakunnan kärkihankkeista, jota uuden hallituksen ohjelmaan ajettiin faktoihin perustuen.

Yli 50 maakunnan yritystä oli turhaan vedonnut edellisessä hallituksessa ratkaisijan paikalla istuneeseen ministeriin. Turku pettyi karvaasti kaksi vuotta sitten, kun opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tyrmäsi Turun yliopiston hakemuksen ja DI-koulutus yllättäen laajeni Lahteen. Taustalla oli Turun yliopiston hanketta kiivaasti vastustanut Lappeenrannan teknillinen yliopisto. Erikoiseksi ratkaisun teki se, ettei Lahdella ole omaa yliopistoa ja nopeine yhteyksineen kaupunki on lähellä pääkaupunkiseutua ja diplomi-insinöörejä kouluttavaa Aalto-yliopistoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

DI-koulutuksen laajennus on komea näyttö toimivasta yhteistyöstä.

Uudella korkeakouluministerillä Annika Saarikolla oli tuhannen taalan paikka saada Turkuun DI-koulutuksen laajennus (TS 6.6.). Nyt tehty myönteinen päätös on perusteltu. Yliopiston hakemus täytti kirkkaasti hallitusohjelman edellytyksen, jonka mukaan korkeakoulualoituspaikkoja voidaan lisätä alan työllisyysnäkymien ja alueen työvoiman tarpeen perusteella.

Yliopisto on halunnut tekniikan koulutuksen laajennuksella vastata maakunnan kehittämistarpeisiin. Lounaisen Suomen yritykset, Turun kaupunki, kauppakamari, ammattikorkeakoulu ja Varsinais-Suomen liitto ovat antaneet tuen yliopiston tavoitteille. DI-koulutuksen laajennus on komea näyttö toimivasta yhteistyöstä. Vuoden kuluttua Turun yliopistossa on mahdollista opiskella tietotekniikan ja biotekniikan ohella myös kone- ja materiaalitekniikan DI-tutkinto. Yliopistoa pyrkimyksissään tukenut Åbo Akademi kouluttaa lisäksi kemiantekniikan ja tietotekniikan diplomi-insinöörejä.

Varsinais-Suomen tavoitteet alueen kehittämiseksi eivät pääty tähän. Helsingin ja Turun välinen Tunnin juna on muihin verrattuna jo asemalla odottamassa. Toivottavasti hallitus harkitsee ratahankkeita kohde kerrallaan, eikä pää- ja itäradan yhteenniputtamisella luo miljardi-investoinneista liian suurta jättiä.

Kauppakamari visioi, että kymmenen seuraavan vuoden aikana maan bruttokansantuotteen ja viennin kasvusta yli puolet tehdään lounaisessa Suomessa. Kuin muistutuksena tästä Meyerin telakka julkisti tässä kuussa jälleen uuden laivatilauksen ja Valmet Automotive rekrytoi taas satoja työntekijöitä Uudenkaupungin autotehtaalle. Siksi koulutuksen tuoma osaaminen, uudet työntekijät ja toimivat liikenneyhteydet ovat välttämättömiä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​