Pääkirjoitus

Kokoomuksen ja vihreiden vaalit

Euroopan parlamentin vaalit ovat olleet Suomessa EU-myönteisten puolueiden juhlaa. Tosin ensi alkuun Suomessa ei edes ollut merkittäviä EU-vastaisia puolueita. Yksittäisiä unioniin ja integraation syventämiseen vastahakoisesti suhtautuvia parlamentaarikkoja oli vakiintuneiden puolueiden, ennen muuta keskustan ja Vasemmistoliiton sisällä.

EU-vastaisuus on Suomessa kanavoitunut lähinnä Perussuomalaisiin. Vuoden 2014 vaaleissa puolue sai vajaan 13 prosentin kannatuksella kaksi parlamenttipaikkaa. Ennakoidusta yleiseurooppalaisesta kansallismielisyyden noususta ja laitaoikeiston puhurista huolimatta puolue sai tälläkin kertaa kaksi paikkaa vajaan 14 prosentin kannatuksella.

Kokoomus piti asemansa suurimpana europuolueena kolmella parlamenttipaikalla ja 20,8 prosentin kannatuksella. Takapakkia viiden vuoden takaiseen tuli kuitenkin vajaat kaksi prosenttiyksikköä.

EU-myönteisten menestystä korosti vihreiden yli kuuden prosenttiyksikön voitto ja lisäpaikka. Myös Sdp paransi tulostaan runsaalla kahdella prosenttiyksiköllä, vaikkei lisäpaikkaa saanutkaan. Rkp onnistui ainoan paikkansa puolustamisessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Euroopan parlamentin vaalit ovat olleet Suomessa EU-myönteisten puolueiden juhlaa.

Suomesta lähtee Euroopan parlamenttiin valtaosin kokenut ja osaava joukko. Yksittäisiä muutoksia kokoonpanoon voi vielä tulla, kun tuplamandaatin edustajat puntaroivat europarlamenttiin lähtemisen ja eduskuntaan jäämisen välillä.

Suomen 14. paikka on kiinni siitä, eroaako Britannia unionista kesken kauden. Niin sanotussa brexit-paikassa on kiinni vihreät.

Kokemusta, osaamista ja yhteistyötaitoja parlamentaarikoilta vaaditaankin, sillä tuleva viisivuotiskausi alkaa heti isoilla asioilla. Lähivuosien rahoituskehys brexit-vaikutuksineen ja painopistealueiden muutoksineen on vaativa paketti. Ilmasto- ja ympäristöratkaisut eivät ole yhtään helpompia. Komission valinta mittaa parlamentin yhteistyökykyä. Suomen EU-puheenjohtajakausi tuntuu myös suomalaismeppien työssä.

Eurovaaleissa menestyvät yleensä eri puolueet kuin kansallisissa vaaleissa, vaaliteemat ovat erilaisia ja äänestysaktiivisuus matalampi. Silti vertailua puolentoista kuukauden takaisiin eduskuntavaaleihin on vaikea välttää.

Vihreiden myötätuuli on jatkunut koko kevään ajan. Sdp paransi eurovaalituloksesta, mutta eduskuntavaalimenestys jäi saavuttamatta. Vasemmistoliiton kannatus jäi Rkp:n tasolle. Perussuomalaisilla eduskuntavaalitulos jäi liki neljän prosenttiyksikön päähän.

Eduskuntavaaleissa hallituksen pääpuolueista keskusta koki rökäletappion, kokoomus säilytti asemansa. Sama meno jatkui eurovaaleissa. Keskusta joutuu hakemaan kovaa pohjaa ponnistaakseen eteenpäin. Hallitusneuvotteluihin vaalituloksesta ei ollut apua.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​