Kokoomuksen ja vihreiden vaalit
Euroopan parlamentin vaalit ovat olleet Suomessa EU-myönteisten puolueiden juhlaa. Tosin ensi alkuun Suomessa ei edes ollut merkittäviä EU-vastaisia puolueita. Yksittäisiä unioniin ja integraation syventämiseen vastahakoisesti suhtautuvia parlamentaarikkoja oli vakiintuneiden puolueiden, ennen muuta keskustan ja Vasemmistoliiton sisällä.
EU-vastaisuus on Suomessa kanavoitunut lähinnä Perussuomalaisiin. Vuoden 2014 vaaleissa puolue sai vajaan 13 prosentin kannatuksella kaksi parlamenttipaikkaa. Ennakoidusta yleiseurooppalaisesta kansallismielisyyden noususta ja laitaoikeiston puhurista huolimatta puolue sai tälläkin kertaa kaksi paikkaa vajaan 14 prosentin kannatuksella.
Kokoomus piti asemansa suurimpana europuolueena kolmella parlamenttipaikalla ja 20,8 prosentin kannatuksella. Takapakkia viiden vuoden takaiseen tuli kuitenkin vajaat kaksi prosenttiyksikköä.
EU-myönteisten menestystä korosti vihreiden yli kuuden prosenttiyksikön voitto ja lisäpaikka. Myös Sdp paransi tulostaan runsaalla kahdella prosenttiyksiköllä, vaikkei lisäpaikkaa saanutkaan. Rkp onnistui ainoan paikkansa puolustamisessa.
Euroopan parlamentin vaalit ovat olleet Suomessa EU-myönteisten puolueiden juhlaa.
Suomesta lähtee Euroopan parlamenttiin valtaosin kokenut ja osaava joukko. Yksittäisiä muutoksia kokoonpanoon voi vielä tulla, kun tuplamandaatin edustajat puntaroivat europarlamenttiin lähtemisen ja eduskuntaan jäämisen välillä.
Suomen 14. paikka on kiinni siitä, eroaako Britannia unionista kesken kauden. Niin sanotussa brexit-paikassa on kiinni vihreät.
Kokemusta, osaamista ja yhteistyötaitoja parlamentaarikoilta vaaditaankin, sillä tuleva viisivuotiskausi alkaa heti isoilla asioilla. Lähivuosien rahoituskehys brexit-vaikutuksineen ja painopistealueiden muutoksineen on vaativa paketti. Ilmasto- ja ympäristöratkaisut eivät ole yhtään helpompia. Komission valinta mittaa parlamentin yhteistyökykyä. Suomen EU-puheenjohtajakausi tuntuu myös suomalaismeppien työssä.
Eurovaaleissa menestyvät yleensä eri puolueet kuin kansallisissa vaaleissa, vaaliteemat ovat erilaisia ja äänestysaktiivisuus matalampi. Silti vertailua puolentoista kuukauden takaisiin eduskuntavaaleihin on vaikea välttää.
Vihreiden myötätuuli on jatkunut koko kevään ajan. Sdp paransi eurovaalituloksesta, mutta eduskuntavaalimenestys jäi saavuttamatta. Vasemmistoliiton kannatus jäi Rkp:n tasolle. Perussuomalaisilla eduskuntavaalitulos jäi liki neljän prosenttiyksikön päähän.
Eduskuntavaaleissa hallituksen pääpuolueista keskusta koki rökäletappion, kokoomus säilytti asemansa. Sama meno jatkui eurovaaleissa. Keskusta joutuu hakemaan kovaa pohjaa ponnistaakseen eteenpäin. Hallitusneuvotteluihin vaalituloksesta ei ollut apua.