Pääkirjoitus

Johtajien tapaaminen näytöstyyliin

Diktaattori Kim Jong-un tunnetaan ympäri maailman siitä, että hän pääsee tapaamaan suurmaiden johtajia. Hän on tänä vuonna kätellyt sekä Kiinan että Yhdysvaltojen päämiehet. Torstaina oli vuorossa ensi kertaa Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Mitä ilmeisimmin kuvat diktaattorin kättelyistä näytetään Pohjois-Korean kansalaisille moneen kertaan. Se on ymmärrettävää. Sen sijaan asiantuntijoita tarvitaan arvioimaan, miksi suurvaltojen johtajat auliisti esiintyvät yksinvaltiaan kanssa käsi kädessä.

Torstain tapaamisen tarkoitusperiäkin arvuuteltiin laajasti. Tapaamisen seurauksia piti suorastaan veikata, sillä päämiehet eivät kehumisten lomassa kertoneet yhtään konkreettista seikkaa neuvotteluista.

Kim sanoi, että hän toivoo keskustelun Pohjois-Korean ja Venäjän välillä jatkuvan. Tämän tyhjänpäiväisempi ei kommentti voisi olla, kun tiedetään, että maat ovat olleet viime aikoina hyvissä puheväleissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Putin sanoi vierailun auttavan Moskovaa ymmärtämään, "mitä Venäjä voi tehdä tukeakseen positiivisia prosesseja, jotka ovat parhaillaan käynnissä" Korean niemimaalla.

Täysin ymmärrettävästi hän ei maininnut nimeltä yhtään myönteistä prosessia. Kansainvälisen yhteisön keskeinen toive on ollut Pohjois-Korean ydinohjelman lopettaminen, mutta saadut näytöt ovat kaikkea muuta kuin positiiviset.

Melko varmasti päämiehet neuvottelivat ruoka-avusta.

Keskusteluissa ilmeisesti sivuttiin ydinohjelmaa. Todennäköisesti enemmän puhuttiin Venäjällä olevien pohjoiskorealaisten siirtotyöläisten paluusta sen jälkeen, kun YK:n pakotteeksi asettama palautusvelvoite astuu voimaan. Kim tietysti haluaa heidän pysyvän Venäjällä, koska valtio saa heidän palkoistaan kelpo tulot.

Melko varmasti päämiehet neuvottelivat ruoka-avusta. Venäjän tiedetään toimittaneen diktatuuriin viime vuosina suuria määriä ruokaa. Omin päin Pohjois-Korea ei juuri pysty elintarvikkeita hankkimaan, koska vähäiset ulkomaankaupan tulot käytetään sotilaalliseen pullisteluun.

Ydinaseella uhittelusta aiheutuneet pakotteet ovat vähentäneet diktatuurin kauppaa entisestään, mutta on epätodennäköistä, että Putin yrittää helpottaa saati rikkoa pakotteita.

Putinin tavoite lienee nostaa Venäjän kansainvälistä profiilia vaikutusvaltaisena toimijana Korean niemimaalla. Sauma tapaamiselle oli nyt oivallinen, kun Kimin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin epäonnistunut helmikuun kohtaaminen oli vielä tuoreessa muistissa.

Sauma oli hyvä myös siksi, ettei Kiina ole pitänyt suurta ääntä Pohjois-Korean puolesta. Kiina kenties laskee, että sellainen kielenkäyttö voidaan tulkita Yhdysvalloissa vihamieliseksi eleeksi. Kiina haluaa edetä amerikkalaisten kanssa kauppaneuvotteluissa myönteisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy