Asevarustelukierre on pysäytettävä
Irtaantuminen Iranin ydinsopimuksesta, Pariisiin ilmastosopimuksesta ja Unescosta. Kauppaneuvotteluiden jäädyttäminen ja vanhojen sopimusten purku. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vajaassa kahdessa vuodessa jättänyt näyttävät jälkensä kansainväliseen politiikkaan.
Lista sai jatkoa viikonloppuna, kun Trump ilmoitti aikeistaan vetää Yhdysvallat pois Venäjän kanssa solmitusta INF-sopimuksesta, joka kieltää maasta laukaistavat keskimatkan ydinohjukset. Yhdysvaltojen mukaan Venäjä on jo pitkään rikkonut sopimusta.
Trump ei ole ajatuksen isä, vaan kritiikkiä Venäjää kohtaan on esitetty vuodesta 2014 eli jo Barack Obaman presidenttikaudella. Yhdysvaltalaisarvioiden mukaan Venäjä voi uusilla ohjuksillaan iskeä Eurooppaan lyhyellä varoitusajalla.
Venäjä on kiistänyt syytökset ja varoittaa Yhdysvaltoja kovista vastatoimista. INF-sopimus solmittiin kylmän sodan aikana vuonna 1987, ja se koskee Yhdysvaltoja ja Neuvostoliiton perillisvaltioita Venäjää, Kazakstania, Ukrainaa ja Valko-Venäjää. Myös monet Euroopan maat ovat luopuneet keskimatkan ohjuksistaan.
Kasvava sotilasmahti Kiina ei ole mukana sopimuksessa. Yhdysvaltain suurin huomio kohdistuneekin juuri Kiinaan ja sen rajusti kiihtyvään asevarusteluun. Vaatimuksia sopimuksen laajentamisesta on tullut myös Venäjältä. Yhdysvalloissa ja Venäjällä pelätään Kiinan saavan merkittävää sotilaallista etua keskimatkan ohjuksista.
On olemassa todellinen vaara, että sopimus kaatuu ja maailma ajautuu kiihtyvään asevarustelukilpailuun.
Euroopassa Yhdysvaltain aikeet ovat herättäneet huolta muun muassa Saksassa, sillä INF-sopimuksen on katsottu turvaavan erityisesti Euroopan maita. Toisaalta Britannia on antanut tukensa Trumpin aikeille.
Neuvottelut jatkuvat, sillä vetäytyminen sopimuksesta vie noin puoli vuotta. Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton saapui Moskovaan maanantaina ja jatkaa neuvotteluja venäläisten kollegoidensa kanssa tänään.
Presidentti Trump käyttää neuvottelutaktiikkanaan usein uhkauksia rajuistakin toimista, joita sitten voidaan ajaa alas neuvottelujen edetessä. Ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä lienee myös vahva varoitus Kiinalle.
On olemassa todellinen vaara, että sopimus kaatuu ja maailma ajautuu kiihtyvään asevarustelukilpailuun. Tämä lisäisi jännitteitä myös Euroopassa ja Itämeren alueella.
Pahimmillaan tilanne voisi Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessorin Jyri Raitasalon mukaan kaataa myös strategisten aseiden Start-sopimuksen ja johtaa sopimuksettomaan tilaan ydinaseissa (Yle 21.10.).
Tämä olisi vakava uhka aikana, jolloin suurvaltojen välit ovat poikkeuksellisen kireät ja kriisipesäkkeitä on ympäri maailmaa. Asevarustelukierteen pysäyttäminen on kaikkien etu.
ts.paakirjoitus@ts.fi