Suomi 1968:
Kosygin yllättäen hävittäjällä kalareissulle
Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin teki ”koko maailmaa hätkähdyttäneen yllätysvierailun” Suomeen. Vieras saapui maahamme silloin Neuvostoliiton nykyaikaisimpiin kuuluneella Kashin-luokan hävittäjällä. Tapahtuman mystisyyttä lisäsi se, että Kosyginin ja Kekkosen kohtaaminen oli aluksi salainen.
Kosyginin piti siirtyä hävittäjäalukselta toisenlaiseen laivaan aluevesirajan ulkopuolella, mutta myrsky sotki suunnitelmat ja hän tulikin hävittäjällä Hankoon saakka. Siellä hän siirtyi illalla presidentti Kekkosen kanssa jäänmurtaja Tarmoon, jonka kyyditseminä herrat kalastelivat koko seuraavan päivän.
Ensin Suomi selitteli, ettei tapaamisesta ilmoitettu etukäteen siksi, että se olisi saanut niin suuren kansainvälisen lehtimiesjoukon liikkeelle, ettei sen muonitusta ja majoitusta olisi voinut järjestää. Vierailun loppuhuipennus oli kuitenkin julkinen, joskin keskustelujen sisältö jäi salaiseksi.
Kalareissu kiinnosti erityisesti suurta ruotsalaisten lehtimiesten joukkoa. Vaikka ”korkea-arvoisten kalamiesten keskusteluista annettu virallinen tiedote oli totuttuun tapaan hyvin pyöreäsanainen” tulkittiin sitä niin, että Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden tarkastelu ”julkilausumakieltä tulkiten saatettiin katsoa merkitsevän sitä, että esimerkiksi Tshekkoslovakian tapahtumien ja Länsi-Saksan politiikan johdosta oli katsottu tarpeelliseksi korostaa ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen tärkeyttä Suomen ja Neuvostoliiton välisten suhteiden perustana”.
Kekkonen ja pääministeri Mauno Koivisto saattelivat kahdestaan yllätysvieraan lentokentälle, jossa Kekkonen toivotti Kosyginille hyvää matkaa sanoilla: ”Tervetuloa ensi kesänä kalaan!”
Tapahtuman mystisyyttä lisäsi se, että Kosyginin ja Kekkosen kohtaaminen oli aluksi salainen.
Kahvilat, joissa ei tarjoiltu ruokaa, eivät saaneet keskioluen anniskeluoikeuksia. Oikeuksia ei myönnetty myöskään baareille, jotka olivat muodostuneet erityisesti lasten ja koululaisten kokoontumispaikoiksi. Nuoret eivät kuitenkaan saaneet porttikieltoa keskiolutta tarjoileviin paikkoihin, vaikkakaan alle 18-vuotiaille ei olutta annettu.
Myyntipalkkioksi oli ilmoitettu alustavasti 10 penniä pullolta, mutta yrittäjät vaativat suurempaa palkkiota. Alkon hallintoneuvosto lupasikin tehdä asiasta lopullisen päätöksen ”muutaman viikon kuluttua.”
Olympialaiset Mexico Cityssä alkoivat panssari- ja miehistönkuljetusvaunujen varjossa. Suomalaisten etukäteen parjatut edustusasut olivatkin avajaisissa edukseen, ”eikä joukkue ainakaan munanut itseään avajaisseremonian aikana”. TS:lle raportoineen Aki Tammiston värikäs kerronta jatkui näin: ”Islantilaiset tytöt tulivat minihameissa, nämä reippaat pienen saaren edustajat. Kaikki me pidimme heistä. Sitten tulivat ruotsalaiset. Jäykästi, arvokkaasti, tanskalaiset, niin kuin olisivat juuri vähän ennen juoneet pullon Tuborgia, norjalaiset, tärkeän näköisinä”.
Tässä vielä makupaloja Turun Sanomista 50 vuoden takaa:
”Laputtaja saa paikan. Tied. konttoriaikana puhelin 335 701.” (Ilm. TS 13.10.1968).
”Tarvitsemme kokeneita konstruktöörejä piirustuskonttoriimme. Oy Wärtsilä AB Turun Telakka.” (Ilm. TS 14.10.1968).
”Myyntimieheltä aina edullisemmin Salora TV käteisellä, vaihtaen, osamaksulla. Säästäkää aikaa ja rahaa. Tilatkaa kotiesittely. puh. 85258.” (Ilm. TS 15.10.1968).
Jukka Saarinen
ts.mielipiteet@ts.fi
Twitter: @jukkasaa
Kirjoittaja on toimittaja ja 1960-luvun nuori.