Mielipiteiden kolumnit

Kekkosen salainen harrastus paljastui

Veli Junttila
Veli Junttila

Presidentti Urho Kekkonen ja rouva Sylvi Kekkonen tekivät 24.10.–4.11.1962 vierailun Charles de Gaullen johtamaan Ranskaan. Vierailun virallinen osa oli tärkeä. Kekkonen sai sekä isännältä että myös Ranskan lehdistöltä tukea puolueettomuuspolitiikalleen. Presidentti de Gaulle sai puolestaan sisäpiirin tietoa Moskovasta, josta Kekkonen oli palannut juuri Kuuban kriisin alla 18.10.

Vierailun virallisen osan päättyessä Kekkonen sai lukea eräästä ranskalaisesta lehdestä "puihin kiipeilevästä urheilijapresidentistä". Lehti oli taustoittanut Kekkosen urheilu-uraa, korkeushyppysaavutuksia sekä hiihtoharrastusta ja ehkäpä samalla törmännyt kiipeilyyn.

Suomalaiselle lehtiväelle Kekkonen rehvasteli: "Ajatelkaa, että on jotakin, jonka olen pystynyt sekä lehdistöltä että ulkoministeriöltä täysin salaamaan. Kiipeän vain mäntyihin. Suurin viehätys tässä urheilulajissa on, että aina voi pudota." Kekkonen vakuutti, ettei hän ole koskaan kiivennyt Esplanadin puihin. Ranskassa presidenttimme ei kavunnut puihin, mutta kolme vuotta myöhemmin hän Tunisian vierailun aikana kiipesi palmuun, ja harrastus tuli sieltä yleisemmin tunnetuksi myös suomalaisille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

URHO JA SYLVI KEKKONEN kiersivät Ranskanmaata laajalti. Korsikalla Ajaccion pormestari myönsi Kekkoselle kunniakansalaisen arvon. Toinen huippuhetki oli tutustuminen kuuluisimman korsikalaisen, Napoleonin syntymäkotiin. Sieltä ainakin valokuvaajat Caj Bremer ja Kalle Kultala ikuistivat Kekkosen ulkoa avoimen ikkunan takaa, ylväästi katse kaukaisuuteen suunnattuna ja oikea käsi rinnalla takin napituksen alla niin kuin Napoleonilla.

Myöhemmin Kekkonen selitti Bremerille, että hänen tarkoituksena oli vetää nenäliina takintaskusta (TS:n uutisen mukaan Kekkonen oli Korsikalla vilustunut). Bremer vastasi: ”Herra presidentti, ette Te ollut mitään nenäliinaa vetämässä, käsi oli siellä toisesta syystä.” – Saattaa olla, saattaa olla, että olette oikeassa, kertoo Bremer presidentin vastanneen. Sylvi-rouva katseli veitikkamaisena vieressä, mikä tulkittiin, että "taas siinä mies pelleilee".

HELSINGIN RAASTUVANOIKEUS antoi 1.12.1962 päätöksensä ns. margariinijutussa. Oy Elo Ab:n toimitusjohtaja Oscar Strugstad, Oy S.W. Paasivaara Ab:n toimitusjohtaja Uno Weckström sekä mainittujen yhtiöiden osastopäällikkö Bo Englund tuomittiin huomattaviin päiväsakkoihin jatketusta margariinin valmistelain säännösten rikkomisesta.

Oikeuden päätöksen mukaan syytetyt olivat vuoden 1957 ja maaliskuun 1961 välisenä aikana hankkineet yhtiölle eräältä eläinrasvojen sulattamolta ainakin noin 400 000 kiloa erilaista rasvaa. Rasvan raaka-aineena oli osittain käytetty erilaisia teurasjätteitä, samalla myös ihmisravinnoksi hyväksyttyjä lihoja ja luita. Näitä kaikkia tuotteita oli teurastamoissa säilytetty niin, että ne valmistukseen joutuessaan useasti olivat olleet pahoin pilaantuneita. Mainitussa rasvan valmistuslaitoksessa rasva oli kuitenkin raffinoitu ennen Paasivaaralle toimittamista.

Oikeus katsoi syytettyjen laiminlyöneen velvollisuuden valvoa, että tuotannossa käytetään vain ihmisravinnoksi kelpaavia raaka-aineita. Ihmisravinnoksi kelpaamatonta raaka-aineitta oli Paasivaaran tehtaissa käytetty etupäässä leipomo- ja paistintarkoituksiin valmistetussa margariinissa ja myyty edelleen yleiseen kulutukseen.

Oikeuskäsittelyyn johtaneet rasvapaljastukset aloitti päätoimittaja Ilmari Turja Paasivaaran osalta Uudessa Kuvalehdessä talvella 1961. Pian tutkintaan tuli myös Raision margariinitehdas. Raisio tunnusti tekonsa, ja ilmeisesti tästä syystä sen oikeusprosessi eteni nopeasti. Raisio sai ensimmäisen tuomion vuotta ennen Paasivaaraa ja myös hovioikeuden korotetun tuomion jo toukokuussa 1962.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittaja on filosofian maisteri
Veli Junttila

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​