Pääkirjoitus

EU pyrkii ulos kauppasodista

Kauppasuhteista on tullut yhä enemmän valtionpäämiesten arkista työtä. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapaa ensi keskiviikkona Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin keskustellakseen kaupasta. Trumpin mukaan kyseessä on kauppaneuvotteluiden aloittaminen.

Yhdysvallat on asettanut korotettuja tuontitulleja muun muassa EU-maiden teräs- ja alumiinituotteille. Trump on lisäksi uhannut EU:ta merkittävillä autoviennin tulleilla. EU on vastannut omilla tulleillaan.

EU on ollut hyvin jyrkkä neuvottelemaan uhkausten alla, mutta ensi viikon tapaaminen voi olla merkki linjan muutoksesta. Elinkeinoelämän keskusliiton johtavan asiantuntijan Janica Ylikarjulan mukaan EU olisi siirtymässä aiempaa käytännöllisempään politiikkaan, joka mahdollistaisi neuvottelujen käynnistämisen tietyistä tulleista (TS 18.7.).

Trumpilla on paineita saavuttaa konkreettisia tuloksia kauppapolitiikassa ennen kongressin välivaaleja marraskuussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Trumpin pääkohde kauppasodassa lienee Kiina, jota hän syyttää Yhdysvalloille alijäämäisestä kaupasta ja epäterveestä kilpailusta. Vaikka Trump on vakuuttanut, että kauppasodat on helppo voittaa, hän ei välttämättä halua taistella monella rintamalla. Kauppasuhteiden normalisointi EU:n kanssa tukisi tätä tavoitetta.

Samaan aikaan EU vahvistaa yhteistyötään maailmalla. EU ja Japani allekirjoittivat tiistaina vapaakauppasopimuksen. Unionin kautta aikain suurin vapaakauppasopimus kattaa 600 miljoonaa ihmistä ja lähes kolmanneksen maailman bruttokansantuotteesta. Sopimus menee vielä Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden hyväksyttäväksi.

Uhka ei rajoitu vain talouteen.

Kauppasopimuksia on neuvoteltu muun muassa Kanadan, Meksikon ja Etelä-Korean kanssa. EU:n aseman vahvistuminen on selvä uhka Yhdysvaltain taloudellisille tavoitteille, joten sovun löytyminen EU:n kanssa olisi maalle tärkeää.

Helppoa ei ole EU:ssakaan, sillä jäsenmailla on erilaisia kauppapoliittisia intressejä. Italia on uhannut kaataa EU:n ja Kanadan välisen Ceta-sopimuksen maan parlamentissa, koska sen maanviljelijät ovat vaatineet sopimuksen hylkäämistä. Oma lukunsa on brexit-neuvottelut, joissa linjataan EU:n ja Britannian tulevia suhteita.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pitää jännitteitä kauppasuhteissa lähiaikojen suurimpana uhkana maailmantalouden kasvulle. Kauppasodan kiristyminen voisi leikata maailman bruttokansantuotteesta jopa 370 miljardia euroa.

Uhka ei rajoitu vain talouteen. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vetosi maanantaina Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Venäjään kauppasotien välttämiseksi. Hän muistutti, että kauppasodat ovat historian aikana usein johtaneet väkivaltaisiin yhteenottoihin.

ts.paakirjoitus@ts.fi