Mielipiteiden kolumnit

Suomi 1968:

Paplaripäisiä miehiä kaivattiin Turun katukuvaan

Kaipolassa askeettisissa poikamiesoloissa elelevä ja urheilulle omistautunut 28-vuotias ylioppilasmerkonomi Jouko Kuha juoksi Tukholman kansainvälisissä yleisurheilukisoissa 3000 metrin esteissä uuden maailmanennätyksen 8.24,2. Entinen ennätys 8.26,4 oli vuodelta 1965 ja se oli belgialaisen Gaston Roelantsin nimissä. Suomalaiset olivat näin saaneet odotella yksitoista vuotta ja yhden viikon omaa suomalaista maailmanennätysjuoksijaansa, ”miestä, joka vielä kolmekymmentä vuotta sitten oli varsin tavanomainen ilmestys maailman juoksuradoilla.” Seuraavana päivänä Kuha teki vielä uuden Suomen ennätyksen 5 000 metrillä. Ajallaan 13.47,8 hän päihitti niin Australian maailmanennätysmies Ron Clarken kuin Kenian Kiphoge Keinonkin.

Bristolista, Englannista, kotoisin oleva 18-vuotias Sally Butcher tuli au-pairiksi Turkuun. Hänen mukaansa Suomessa ja Turussa ihmiset pukeutuvat kauniisti, mutta miksi he eivät hymyile enemmän? ”Television uutistenlukijat näyttävät kaiken aikaa puhuvan hautajaisista, jos ei ymmärrä, mitä he sanovat.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sää kiinnosti suomalaisia myös puoli vuosisataa sitten. Oman sääennusteen laatimiseen oli lehden palstoille kerätty vanhojen viisaiden uskomuksia. Sadetta oli luvassa, kun kärpäset purivat kovasti, kun hämähäkit pysyivät suojuksissaan, kun ravut nousivat vedestä maalle tai kalat hyppivät vedestä ylös tahi muuten haukkasivat ilmaa. Sitä tiesivät myös kissan peseytymisrituaalit, koiran heinänsyönti ja reumaattisen ihmisen paikkojen kolotus.

Poutaa tiesi, kun etana näytti sarvensa, hyttyset tanssivat ja pääskyset liitelivät korkealla tai kun heinäsirkka siritti.

Jos merivesi oli korkealla tai savu laskeutui maahan taikka sumu nousi ylös, sadetta oli tulossa pian. Sitä tiesi myös aamurusko, päivän laskeminen pilveen ja harmaa iltataivas. Poutaa tiesi, kun etana näytti sarvensa, hyttyset tanssivat ja pääskyset liitelivät korkealla tai kun heinäsirkka siritti. ”Kun aamutaivas on harmaa ja iltataivas punainen, kun taivas on rastaanrinnalla tai kun aamun sumu sataa alas, kesämökin riippumatto saa käyttäjiä.” Vahva kaste aamulla ennakoi kuumaa päivää, samoin kuin kaukaisten mäkien katoaminen autereeseen. Poutaa kestää suurimman osan päivästä, jos aamullisen sateen jälkeen sää selkenee ja käy lämmin etelätuuli.

Yleisön osastoon kirjoittanut nimimerkki Papiljotti vaati miehillekin tasa-arvoa. ”Tänä tasa-arvoisuuden ja miesten huolitellun ulkonäön aikana kaipaan suuresti erästä asiaa katukuvaamme. Vielä koskaan en ole nähnyt kaupungilla kulkemassa miestä, joka olisi siististi ja sievästi kiertänyt kutrinsa rullille ja kietaissut suojaksi läpinäkyvän pirteänvärisen sifonkihuivin. Naisia tässä silmää ilahduttavassa kunnossa näkee kaikkialla kaikkina ajankohtina. Minusta papiljottipäinen hurmuripoika todella kaunistaisi Turunkin katukuvaa.”

Tässä vielä makupaloja Turun Sanomista 50 vuoden takaa:

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Arvoisat herrat, kaikki huonosti kampauksessa pysyvät hiukset, teille erittäin onnistunut hiusten pehmennys. Värjäämme myöskin hiuksia. Parturi-Kampaamo Kulma Läntinenkatu 39.” (Ilm TS 21.7.1968).

”Ei hiushuolia. Peruukit edullisesti laajasta valikoimasta suoraan maahantuojalta. Myös herroille hiuslisiä. Salon Leino, Maariankatu 8.” (Ilm. TS 22.7.1968).

”Hyvän ulkom. omaava mies hal. kirjeseuraa varakkaista naisista. Vast tlk Autoileva 30.” (Ilm. TS 23.7.1968).

Jukka Saarinen

ts.mielipiteet@ts.fi

Twitter: @jukkasaa

Kirjoittaja on toimittaja ja 1960-luvun nuori.