Aliot

Puheenvuoro: Aikuisten kuulovammat kasvava haaste

Sote-uudistuksen viimeisimmät käänteet ovat saaneet paljon palstatilaa mediassa viime viikkoina. Olen seurannut sote-uudistusta jo pitkään kuulovammaisten näkökulmasta ja harmitellut sitä, kuinka vähälle huomiolle kuulemisen ongelmat ovat uudistuksen yhteydessä jääneet.

Toisaalta tämä ei yllätä, koska Euroopan tasollakin on tunnustettu, että aikuisten kuulovammat ovat alitunnistettu terveysongelma. Kuulemisen ongelmia on noin 11 prosentilla työikäisistä, ja eläkeikäisistä enemmistön kuulo on jo alentunut.

Aikuisten kuulovammat ovat kasvava haaste, joka tulee rasittamaan suomalaisen yhteiskunnan lisäksi huonokuuloista yksilöä ja hänen lähipiiriään, ellei huonoa kuuloa ja sen vaikutuksia tunnisteta paremmin ja investoida kuulonkuntoutukseen.

Olen analysoinut suomalaisen median kirjoituksia kuulovammaisuudesta, ikäkuulosta ja kuulon apuvälineistä. Monessa tarinassa korostuu se, että huono kuulo on sosiaalinen haitta, joka helposti hoitamattomana eristää ihmisen, saattaa leimata hänet negatiivisella tavalla ja vaikuttaa voimakkaasti itsetuntoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuitenkin vähemmälle huomiolle mediassa ovat jääneet huonon kuulon vaikutukset ikääntyneen muuhun terveyteen. Esimerkiksi muistin ja huonon kuulon välinen yhteys on ollut viime vuosina keskiössä huonokuuloisuuteen liittyvässä lääketieteellisessä tutkimuksessa. Tutkijat ovat yrittäneet saada selville, että mikä on selittävä ja mikä taas selitettävä tekijä muistin ja kuulon välisissä yhteyksissä.

On esimerkiksi todettu, että hoitamaton kuulovamma voi nopeuttaa huonokuuloisen henkilön kognitiivisten kykyjen heikentymistä, kun taas kuulokojetta käyttävillä henkilöillä kognitiiviset taidot pysyvät yllä. Lisäksi on tutkittu, että kuulovamma voi lisätä myös ikääntyneen riskiä kaatua tai sairastua masennukseen.

Väestön ikääntyessä kiihtyvällä vauhdilla on tärkeää, että työikäiset jaksaisivat töissä mahdollisimman pitkään ja eläkeikäiset pysyivät mahdollisimman hyväkuntoisina. Euroopassa on aloitettu Investoimalla kuuloteknologiaan säästät -kampanja, jonka pääsanoma on se, että Euroopan maissa tulee tunnistaa aikuisten kuulonalenemat aiempaa paremmin sekä panostaa kuulemisen apuvälineisiin, kuten kuulokojeisiin ja sisäkorvaistutteisiin.

Oikea-aikainen kuulonkuntoutus on avainasemassa siinä, että huonokuuloinen henkilö pystyy jatkamaan työelämässä kuulovammastaan huolimatta ja että ikääntyneen huonokuuloisen henkilön toimintakyky pysyy hyvänä.

Näin toimimalla säästetään, koska hoitamattoman kuulovamman aiheuttamat kustannukset on tutkimuksissa todettu suuremmaksi kuin hoidetun kuulovamman kulut. Hoitamattomasta kuulovammasta aiheutuu lisääntynyttä tarvetta muille sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille.

Kuuloliiton kolmevuotisessa Ikäkuulo-projektissa toteutetussa tutkimuksessa tehtiin näkyväksi ikäkuuloisten ja heidän läheistensä kokemukset ikäkuulosta, avun hakemisesta ja saadusta tuesta. Tutkimuksessa korostuu, että läheisillä on iso merkitys huonon kuulon tunnistamisessa ja avun hakemiseen kannustamisessa. Ikäkuulo kehittyy yleensä hitaasti vuosien varrella, ja sen oireita ja arkeen tuomia vaikutuksia voi olla vaikea tunnistaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tutkimuksesta selviää myös, että Suomessa kuulonkuntoutuksen haasteena on taata riittävästi jälkiohjausta ja neuvontaa kuulokojeen käyttöön. Nimenomaan ikääntyneet tarvitsevat usein enemmän ohjausta ja motivointia apuvälineiden käyttöön, jotta ne päätyvät säännölliseen käyttöön.

Kuuloliitto toivoo, että osana sote-uudistusta ikäkuuloisten kuulonkuntoutuksen palveluja kehitetään niin, että ikäkuuloinen saisi apua huonoon kuuloonsa mahdollisimman läheltä. Olisi tärkeä vahvistaa tulevien sote-keskusten osaamista huonokuuloisuuden tunnistamisessa, hoitoon ohjaamisessa ja kuulokojeen käytön tukemisessa.

Kuuloon liittyvät kysymykset tulisi nähdä Suomessa kaikkien yhteisenä asiana. On tärkeää, että huonokuuloisella henkilöllä on käytössään yksilöllisiä tarpeita vastaavat apuvälineet, mutta niiden lisäksi on tärkeä kiinnittää huomiota myös toimintaympäristöön ja muiden tekemisiin, esimerkiksi toimivaan kommunikaatioon.

Vuonna 2018 Kuuloliitto viettää esteettömyyden teemavuotta, jonka myötä on haluttu tehdä näkyväksi, mistä tekijöistä esteetön kuunteluympäristö syntyy.

Esteettömyydestä puhuttaessa helposti kiinnitetään huomiota pääasiassa fyysiseen esteettömyyteen, mutta myös kuunteluympäristön esteettömyyteen tulisi kiinnittää enemmän huomiota väestön ikääntyessä. Esimerkiksi julkisissa tiloissa tulee olla induktiosilmukoita ja palvelupistesilmukoiden käyttö asiakaspalvelupisteissä auttaa huonokuuloista henkilöä sujuvassa asioinnissa.

Suomea on kehitettävä muistiystävällisen yhteiskunnan lisäksi myös kuulo- ja aistiystävälliseksi yhteiskunnaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittaja toimii sosiaali- ja terveyspolitiikan erityisasiantuntijana Kuuloliitto ry:ssä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Kuulo
Kuulo sairaudet ja tuki
Kuulosairaus joka vie kuulon työikäiseltä on myös monien nuorten ihmisten haaste vuorovaikutusyhteiskunnassa. Siihen ei voi itse vaikuttaa tai estää sairauksien puhkeamista. Kuulo voi lähteä yhdessä yössä tai alentua hitaasti sairauden edetessä. Itselleni kävi molemmat. 35 v. Huomattiin että kuulo on alentunut Otoskleroosin seurauksena.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
:
Jälleen unohdetaan syy ja korjataan seurauksia
Kirjoittaja korjaisi seurauksia, ei syitä! Helpointa olisi välttää suurin osa kuulovaurioista säätämällä pakollinen 90 desibelin melukatto mm. elokuviin, konsertteihin, jääkiekko-otteluihin jne. jne.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Käyttäkää korvatulppia
Vast: Jälleen unohdetaan syy ja korjataan seurauksia
Jokainen järkevä ihminen ottaa korvatulpat tapahtumiin mukaan. Nykyään saa myös musiikkiin sopivia korvatulppia. Niissä on akustiset suodattimet, kotka tarjoavat optimaalisen kuulon suojauksen vaikuttamatta äänen selkeyteen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hati
Vast: Jälleen unohdetaan syy ja korjataan seurauksia
Kuulostaapa tosi tyhmältä tuo neuvo käyttää korvatulppia. Ei tarvittaisi, jos pidettäisiin esim. kiekkokatsomon musa ja mainokset vähän pienemmällä volyymillä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.