Mielipiteiden kolumnit

Joni Pyysalo:

Addiktioiden testinuket

Riippuvuutta aiheuttavista uusista nautintoaineista, huvi- ja harrastusmuodoista käyty keskustelu on loputonta ja usein jälkiviisasta. Yläluokan kahvinhimon syntiä puitiin viisisataa vuotta sitten, mutta teollisen vallankumouksen työväen lapset sai pitää rauhallisina apteekin opiaattivalmisteilla. Suomalainen valokuvasto kertoo piristävän, nälän poistavan piipunpolton olleen lastenkin tapa.

Keskustelu huumeiden käytön ja tuotannon ongelmista jatkuu pääosin ratkaisemattomana, ja on meilläkin tabu. Kiistattoman vahingollisuuden vuoksi tupakan mainontaa ja myyntiä on rajoitettu, kuten alkoholinkin. Kieltolaki epäonnistui, mutta suomalaisten juomatavat paranevat sukupolvittain.

Nautintoaineiden ohella kehitetään jatkuvasti uusia, yleisön suosioon tähtääviä muoti-ilmiöitä, joista osa juurtuu valtakulttuuriin. Romaaneihin, radioon, elokuviin, televisioon, videopeleihin ja internetiin uppoutumista on paheksuttu niiden syntyaikoina.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tietokonepeliteollisuus on vapautumassa liikapelaamisen stigmasta televisioitujen peliturnausten kasvavan suosion, miljoonapalkintojen ja e-urheilijoiden myötä. Paheksunnan tuntuu vaientavan tehokkaimmin laaja julkisuus ja markkinat voitontekomahdollisuuksineen.

Riippuvuudet voi jakaa vierotusoireiden perusteella psyykkisiin ja fyysisiin sekä vaikutuksiltaan haitallisiin ja hyödyllisiin. Yleisimpiä ovat liikunta-, läheis-, netti-, peli-, päihde-, ostos- ja seksiaddiktio sekä suomalaisten vaalima kofeiiniaddiktio. Aivotutkimus kasvattaa ymmärrystä riippuvaisuuksista ja niiden hoidosta, mutta sitä hyödynnetään samanaikaisesti yhä addiktoivampien ostos-, matkailu- tai älylaitekokemuksien kehittämiseen.

Tunnettu uhkakuva ovat japanilaiset hikikomorit, vanhempien luokse huoneisiinsa, kirjojen, television ja tietokoneen ääreen vuosikausiksi erakoituvat lapset ja nuoret.

Kaksi merkittävää osakkeenomistajaa vaati tammikuussa Applelta toimia lasten ja nuorten älypuhelinriippuvuuden vähentämiseksi sekä vastuunottoa siitä, että uusien teknologioiden pitkän aikavälin vaikutuksia arvioidaan alusta lähtien. Tunnettu uhkakuva ovat japanilaiset hikikomorit, vanhempien luokse huoneisiinsa, kirjojen, television ja tietokoneen ääreen vuosikausiksi erakoituvat lapset ja nuoret.

Viestipalvelu WhatsAppin ikäraja on 16 vuotta EU:n toukokuisen tietosuojasääntöuudistuksen seurauksena. EU-uudistus pyrkii vähentämään identiteettivarkauksia, henkilötietojen väärinkäytöksiä sekä suojelemaan erityisesti lapsia ja nuoria, jotka eivät tunne oikeuksiaan ja ymmärrä henkilökohtaisten tietojen jakamisen riskejä. Kuvaviestipalvelu Instagram tiedotti toukokuussa uuden verkkokiusaamisen tunnistamisen suodattimen käyttöönotosta.

Me olemme niin tottuneet suojatiellä, pyöräillessä tai autonratissa mobiililaitetta tuijottavaan itseemme, ettemme näe siinä mitään kummallista. Älylaiteriippuvuus voi koskettaa lähes jokaista suomalaista, ja lasten kehittyville aivoille riskit ovat arvaamattomat. Voi olla, että addiktiivisuus peittää aikuisenkin tietoisuuden aivojen stressitilasta kokoaikaisessa tavoitettavuudessa, osallistumisessa, viestittelyssä, tykkäämisestä ja postaamisessa. Edellinen taas voi selittää jopa uupumisen, masennuksen ja muiden mielenterveysongelmien lisääntymistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uteliaisuus ja innostuneisuus ovat ihmisen voimavara, mutta tunnistammeko riippuvaisuudet ja osaammeko suojella itseämme? Onko olemisemme muuttumassa yhä puolittaisemmaksi, keskittymiskyvyttömämmäksi ja haavoittuvammaksi, minkä vuoksi jopa kesäisten sadepäivien kestämiseksi haetaan sairaslomaa?

Kirjoittaja on kirjailija ja toimittaja.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​