Pääkirjoitus

Suurvaltojen arvoton näytelmä

Yli puoli miljoonaa kuolonuhria vaatineelle ja miljoonia maanpakoon ajaneelle Syyrian sodalle ei ole loppua näkyvissä. Valitettavasti loppua ei ole näkyvissä kemiallisten aseiden käytölle eikä kansainvälisen yhteisön neuvottomuudellekaan.

Sitä mukaan kun Syyrian hallituksen joukkojen asema on vahvistunut, sotatoimet ovat keskittyneet pääkaupunki Damaskoksen kupeessa olevaan Itä-Ghoutaan ja siellä Douman alueelle. Doumaan tehtiin lauantaina isku, jossa mitä todennäköisimmin käytettiin kemiallisia aseita, mahdollisesti kloorin ja sariinin sekoitusta. Iskun tekijäksi epäillään Syyrian hallituksen joukkoja.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan noin 500 ihmistä altistui myrkkykemikaaleille. Kuolleiden määräksi on arvioitu yli 70.

Syyrian hallitus ja presidentti Bashar al-Assad ovat aikaisemminkin olleet ahtaalla kemiallisten aseiden käytöstä. Kaasuiskut ovat koetelleet myös Syyrian tärkeimmän liittolaisen Venäjän kärsivällisyyttä – ainakin kulissien takana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jos al-Assadin sotavoimat ovat iskun takana, syitä myrkkykaasuiskuun turvautumiseen on erittäin vaikea ymmärtää. Sillä oikeutetaan Yhdysvaltain vastaiskut hallinnon ja sen tukijoiden strategisiin kohteisiin.

Diplomaattinen yhteydenpito Syyrian kriisin takia on ollut viime aikoina vilkasta, mutta tuloksetonta.

Viime viikolla umpisolmua yritti avata Venäjän, Turkin ja Iranin epäpyhä allianssi. Venäjä tukee al-Assadin hallintoa säilyttääkseen jalansijansa Lähi-idässä. Iran puolestaan tukee Libanonissa toimivaa Hizbollah-liikettä, joka on al-Assadin hallinnon tukena ja pitää Israelia vihollisenaan.

Viime viikolla umpisolmua yritti avata Venäjän, Turkin ja Iranin epäpyhä allianssi.

Erikoisin rooli on Nato-maa Turkilla, joka sotii Yhdysvaltain tukemia kurdeja vastaan. Vielä jokin aika sitten Turkki ja Venäjä olivat lähes sotatilassa.

Syyrian sisällissodan alussa al-Assadin hallinto oli Turkin päävihollinen. Turkki on lämmitellyt suhteitaan myös Israeliin.

Erityisen kiusallista Syyrian kriisi on YK:n arvovallalle.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä turvaneuvosto ei kyennyt sopimaan Doumaan tehtävistä tarkastuksista, joissa kemiallisten aseiden käyttöä olisi puolueettomasti selvitetty. Venäjä kumosi veto-oikeudellaan Yhdysvaltain ajaman päätöslauselman. Yhdysvallat lähimpine tukijoineen ei puolestaan hyväksynyt Venäjän vastaesitystä.

Suurvaltojen ja sitä kautta turvaneuvoston toiminta näyttäytyy arvottomana ja lapsellisena riitelynä tilanteessa, jossa viattomien siviilien tappaminen jatkuu kahdeksatta vuotta.

Syyriasta on tullut leikkikenttä ja koelaboratorio, jossa siviilien kustannuksella testataan aseita, sotavoimien suorituskykyjä ja johtajien egojen suuruutta. Syyrian oma hallinto on pelurina kaikessa mukana.

ts.paakirjoitus@ts.fi