Mielipiteiden kolumnit

Yhteiskunnallisia liikuntakysymyksiä

Antti Pihlakoski
Antti Pihlakoski

Suomessa puhutaan huippu-urheilun muutoksesta. Urheilijan polku on oiva tapa ajatella tarvittavia uudistuksia – sitä mikä on missäkin elämän vaiheessa kehittymisen kannalta tärkeintä ja miten kehittymiseen liittyvät asiat parhaiten hoidetaan.

Keskustelusta on kuitenkin puuttunut osa liikunnan ja huippu-urheilun kannalta oleellisista yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Yksi niistä on huippu-urheilijan uran mielekkyys. Niin kauan kun huippu-urheilu nähdään enemmän riskinä kuin mahdollisuutena, ei menestyksen moninkertaistamisesta voida unelmoida.

Olen keskustellut aiheesta lahjakkaitten nuorten vanhempien kanssa. Valitettavasti perheen varauksetonta tukea urheilullisten rajojen mittaamiseen ei aina löydy. Huippu-urheilun ja korkeatasoinen koulutuksen yhdistäminen ei suju Suomessa kuten parhaissa kilpailijamaissa. Lisäksi urheilun lieveilmiöt pelottavat.

Meidän urheilupomojen ei pidä antaa näissä asioissa periksi. Jos me emme taistele urheilijaystävällisten koulutus- ja työpaikkojen sekä eettisesti vahvan urheilun puolesta, niin kuka sen tekee?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

ISO KYSYMYS on lasten ja nuorten liikkumattomuus. Tutkimuksen mukaan peruskoulun yläastelaisista vain 13 prosenttia liikkuu oman terveytensä kannalta riittävästi eli tunnin päivässä. Fyysisesti vaativassa lajissa huippu-urheilumenestykseen vaaditaan kolmen tunnin päivittäinen liikkuminen jo lapsena!

Nykyisin lyhyetkin matkat kuljetaan bussilla tai vanhempien kyydissä. Koulusta liikenevä aika käytetään tietokoneella surffailuun ja television katseluun. Liikunnalliseen elämäntapaan saati huippu-urheilijan kuntopohjaan ei riitä, että vain etusormi ja silmämunat liikkuvat. Tällä tahdilla menestyspotentiaalin ammentaminen on vaikeaa.

Liikkumaan pitäisi patistaa myös kansantaloudellisista syistä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtajan mukaan liikkumattomuudesta ja huonoista elintavoista aiheutuvat sairaudet vievät puolet HUS:n noin 1,4 miljardin vuosibudjetista. Kun tähän lisätään huonosta kunnosta johtuva tehottomuus ja lyhyet työurat, on hintalappu valtava.

Liikunnallisen elämäntavan opettaminen on siis enemmän kuin kannattava yhteiskunnallinen investointi. Miksei tähän investointiin ole ryhdytty? Eikö kouluympäristöä, jossa kaikki lapset ja nuoret ovat, voisi käyttää laajemmin harrastustoiminnan edistämiseen? Seuravalmentajat voisivat ohjata lapsia ja nuoria koulupäivän aikana ja jatkaa valmennusta lahjakkaimpien kanssa illalla. Yhteiskunnan tukemana tällä ratkaistaisiin liikkumattomuudesta johtuvia ongelmia ja annettaisiin valmentajille kaivattu mahdollisuus päätoimisuuteen.

YKSI SUURISTA kysymyksistä on, miksi järjestäytynyttä urheilua pyörittävien seurojen dynamoja ei nosteta ansaitsemaansa arvoon? Tosiasia on, että ne seurat, joiden johdossa on paikkakunnan parhaat voimat, ovat urheilumme selkäranka.

Tärkeä kysymys liittyy vanhempien vastuuseen lasten liikunnallisen elämäntavan opettamisessa. Heidän vastuunsa on suurin, mutta ymmärretäänkö tämä?

Lopulta ratkaiseva kysymys on, haluammeko suomalaisten menestyvän huippu-urheilussa ja oppivan liikunnallisen elämäntavan? Jos tähän on vahvaa poliittista tahtoa, löytyy ratkaisu muihinkin kysymyksiin.


Kirjoittaja on Suomen urheiluliiton puheenjohtaja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (4)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Jani Rusi
Vastuuta
Kun lapsi oppii liikkumaan tarpeeksi ja löytää sen liikunnan ilon, siitä hyötyy kaikki. Lapsi itse oppii terveille elämäntavoille ja saa mahdollisuuden toimia urheilun parissa ja niin halutessaan hyvät pohjat urheiu-urallekkin , yhteiskunta saa terveen nuoren, joka ei ainakaan liikkumattomuuttaan kuluta terveyspalveluita, lisäksi työelämä saa terveen ja ahkeran, motivoituneen työntekijän, joka pitää hyvinvointiaan yllä liikkumalla.

Tämä kaikki rakennetaan jo nuorena, kun lapsella kerran saa sen liikunnan kipinän kunnolla syttymään sitä on vaikea sammuttaa edes peruskoulun liikunnantunneilla. ;)

Huippu-urheilijan ura on sitten oma lukunsa. Suomalaiset ovat kuitenkin huippu-urheilu kansaa. Urheilussa tulisi pärjätä ja jos ei pärjätä niin urheilijaa syytetään milloin mistäkin.

Suomessa tarvittaisiin asennemuutosta huippu-urheilijoiden suhteen, jotta se ura saa taas nostetta nuorien keskuudessa.

Kaikista urheilijoista ei tule voittajia, ei vaikka kuinka tekisi töitä. Jos on aivan kansainvälisen menestyksen kynnyksellä urheilijoita kohdellaan usein, kuin he olisivat median ja Suomen kansan omaisuutta ja heitä saisi epäonnistuessa kohdella kuinka vain. Voitaisiin jopa puhua kiusaamisesta.

Voin sanoa, että kukaan urheilija ei lähde tahallaan tekemään kauden pääkilpailuissaan huonoa suoritusta. Jokainen on tehnyt valtavan määrän töitä saavuttaakseen jotakin ja jos epäonnistumisen hetkellä tuntuu siltä, että kaikki syyttävät maanpetturiksi, niin ei se urheilijasta kovin kivalta tunnu lähteä uraa jatkamaan.

Urheilijat ovat vain ihmisiä ja he ovat erikoislaatuisia ihmisiä, jotka ovat usein uhranneet paljon oman menestyksensä eteen, Suomalaisten tulisi myös käyttäytyä sen mukaan. He ovat usein antaneet palan itsestään ja usein kaikkien meidän iloksi.

Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Isä
Missä mielekkyys?
Eiköhän se ole niin, että paras keino tappaa keskitasoa huonommin liikkuvan lapsen liikkumisen ilo on se, kun laitetaan koulujenvälisissä kisoissa lappu rintaan. Ei paljon motivoi, kun nimi on tuloslistan viimeisenä. Liikuntaan pitää siis tuoda iloa ja jättää kilpailu ja arvosanat vähemmälle. Ja onko muuten mikään ihme, että lapsia yhä enemmän kiinnostavat lajit, joissa ei kilpailla, kuten alkuaikojen lumilautailu, skeittailu ja parkour.
Isänä sanoisin, että jos teini-ikäisen lapseni pitäisi valita epävarman huippu-urheilijan uran tai esimerkiksi insinöörin uran välillä, niin eiköhän ne palkkaeurot tule varmemmin insinöörin hommista. Tässä yhteydessä olisi myös hyvä kerrata Sanni Leinosen avoin kirje syistä, miksi hän lopetti huippu-urheilijan uransa: "Kilpaurheilu ja sen raadollisuus, sekä yli parisataa reissupäivää vuodessa ovat viime vuosina alkaneet viedä energiaani."
Urheilijalla on siis kova työ siinä, että pääsisi huippu-urheiluksi kutsutussa viihdeteollisuudessa etsimään omaa kultapalastaan, joka ei ehkä koskaan löydy. Pidetään mielessä, että tässä viihdeteollisuudessa urheilupomot säilyvät, sponsorit säilyvät, media säilyy, mutta urheilijat ovat kulutustavaraa, jota tarvitaan, jotta kolme edellä mainittua saisivat pitää asemansa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Sami
Yksinkertaista
Vastaan Antti sinulle, kuten monelle muullekin, seuraavaa: avainsana, kuten jo eräässä kohdassa mainitsitkin, on mielekkyys. Liikunnallisen elämäntavan opetus ei vaadi edes satsausta nykyistä yhtään enempää.

Tehdään liikuntatunneista nykyisen suorittamisen sijaan viikoittaista hauskanpitoaikaa. Ihminen kun on taipuvainen tekemään asioita, joista pitää.

Kysäisepä itseltäsi, paljonko kaiken suorittamisen arviointi ja arvostelu liikuntatunneilla motivoi? Eli ei, peruskoululiikunta on käytännössä ainoa syy, miksi kukaan ei halua tehdä peruskoulun päättämisen jälkeen mitään. Sama pätee musiikkiin ja taiteisiinkin; kaikki kun eivät ole usainbolteja, rembrandteja tai karitamattiloita. Mutta Arvosana, se on absoluuttisen välttämätön. Kyllä, kielitoimistolle voisi vuosikymmeniä jatkuneen räpeltämisen jälkeen ehdottaa arvosanan kirjoittamista isolla alkukirjaimella.

Vastaus on poikkeuksellisen yksinkertainen. Jostain syystä Breznevin aikuiset virkamiehet kuitenkin katsovat paremmaksi arvostella pallon heittämistä koriin. Mielellään useammalla tavalla.

Jatketaan samaa linjaa, mutta lopetetaan itkeminen liikkumattomuudesta, koska näin on peruskoulusta lähtien valittu tehdä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Pertti Perko
Urheilija keskiöön
Nämä ovai isoja kysymyksiä ja siksi on hyvä että muutostyöryhmän jäsenenä Antti käyt julkista debattia ; olisi suotavaa että yleisimminkin urheilupomot( käytät itse tätä nimikettä) käynnistäisivät tätä keskustelua; joskus tuntuu siltä että puheenvuoroja käytetään ainoastaa "omien keskuudessa" eikä aseta itseään "likoon" julkiseen keskusteluun,josta luonnollisesti saisi suoraa ja rehellistä palautetta;kun nyt järjestöjä yhdistetään ja urheilun muutosta rakennetaan,luulisi suomalaiselle liikunnalle-ja urheilulle avautuvan auvoinen aika; kyllä jos rakenteisiin osataan valita "uudet" tuulet/tekijät sillä meillä on Suomessa osaava ja tietävä nuori sukupolvi jolle pitää antaa vastuuta ja uskoa että todellista kehitystä tapahtuu vain luutuneiden rakenteiden muuttamisella; siksi kysymykseni:jos luodaan uudenlaista urheilijan polkua ja siinä urheilulukijoilla/akatemioilla on keskeinen rooli,miten varmistamme että toimijat niissä edustavat parasta A-luokkaa ja myös sellaiset henkilöt rekrytoidaan niihin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.