Mielipiteiden kolumnit

Taito, tahto, tunne ja voima

Tiina Lindfors
Tiina Lindfors

Otsikosta huolimatta kyse ei ole olympialaisista. Ei myöskään Madonnan konsertista. Edelliset ovat miljardibisnes ja megaluokan show, täynnä huipputaitavia yksilöitä. Jälkimmäinen on myös megaa, joskin vain yhden yksilön ympärillä. Madonnan todellisista taidoistakin voidaan olla montaa mieltä. Samoin hänen mauttomuuksistaan. Täysin minun pikku piipityksistäni huolimatta iso koneisto jauhaa, raha liikkuu ja varmasti kasaantuu.

Kun on diiva, voi vaatia mitä vain. Kuten Madonna pukuhuoneessaan kukkien lajit ja niiden tarkan pituuden. Tai silkkilakanat tai samppanjan vuosikerran ja vaikka kolme vyöhyketerapeuttia päivystämään tähden päivälevon ajaksi. Ooppera on taiteen puolella diivojen viimeinen tyyssija. Fanit kuin hehkuttavat idoleistaan irti oikuttelua ja ylimielisiä elkeitä. Tähdiltä jopa toivotaan pirskahtelevia kohtauksia ja kamelianaisten tragiikkaa. Näin varsinkin nk. suuressa maailmassa. Meillä Suomessa on onneksi maanläheisempi linja.

MAA OLIKIN konkreettisesti siinä, kun katsoin oopperan tähtiesiintyjän kenkiä muutama viikko sitten. Kuluneet jalkineet näkyivät ja sitten vielä nilkat. Viettävällä nurmella meidät erotti kulahtanut pahviseinä. Tuon seinän takana ei vaadittu tuuletinta sen enempää kuin patteriakaan. Orvokit ja fysioterapeutit taisivat puuttua nekin. Siellä Saaristo-oopperan taiteilijat viettivät väliaikaansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Itse esitys oli vanhalla tanssilavalla. Katsomo koostui pirttipenkeistä ja näyttämönä oli pari isompaa koroketta. Lavastuksena oli vanhoja huonekaluja ja niiden yllä killui rautalangalla kiinnitetty reppana kattokruunu. Jotenkin vaatimatonta ja köyhääkin?

Päinvastoin! Esitys oli rikas, täyteläinen ja rakastettava. Ooppera oli toteutettu tunteella ja voimalla, jotka tekivät meistä katsojistakin äveriäitä. Meidät huuhdottiin anteliaaseen tulvaan, jossa rakkaus taiteen tekemiseen ja taito sen toteuttamiseen olivat johtotähtenä. Ja tuon rakkauden ja taidon tulisi aina olla estradien määräävin tähti. Mieluiten myös ainoa.

Kansanoopperan virittäminen tasolle, jossa puskateatteri vältetään, mutta tarpeellinen hurtti irrottelu saavutetaan, on suuri ansio jo sinällään. Ilkka Kuusiston hauska ja lämmin ooppera Gabriel, tule takaisin! sai Pertti Sveholmin ohjauksessa kuin siivet alleen. Muusikot ja näyttämön ensemble puhalsivat katsojien sydämiin lämpöä ja iloa, jotka vaikuttavat pitkään.

TAITEELLINEN RIEMUVOITTO koettiin myös Turun Musiikkijuhlien konsertissa, jossa Rolando Villazón, Topi Lehtipuu ja Sandrine Piau tulkitsivat Claudio Monteverdin (1567–1643) ja hänen aikalaistensa sävellyksiä. Madrigaaleissa vaihtelevat jo Aristoteleeltä tutut kolme melodista tyyppiä; kiihtynyt (concitato), rauhallinen (molle) ja kohtuullinen (temperato). Laulajat säkenöivät akrobaattisen nopeissa tunnelmavaihdoksissa, joille fantastisesti soittanut Le Concert d’Astreé-orkesteri antoi tuen ja pohjan.

Tässäkään esityksessä ei ollut mitään liikaa eikä liian vähän. Lavalla loistivat taiteilijat ja taide. Katsomossa vallitsi hurmos. Kiitin luojaani, ettei kukaan viskellyt ping-pong palloja, saapunut laskuvarjolla tai laulanut pizza päässä. Ketään ei tarvittu ”elävöittämään” klassista konserttia, sillä sen koko elämä on itse musiikki. Taide ei kasva leveys- vaan syvyyssuuntaan.

Kirjoittaja on tanssija-koreografi


Tiina Lindfors