Suuri koalitio yhä mahdollinen
Alkuviikosta umpikujaan ajautuneet Saksan hallitusneuvottelut ovat saaneet elvytystä yllättävästä suunnasta. Syyskuun liittopäivävaaleissa murskatappion kärsinyt ja välittömästi oppositioon ilmoittautunut sosiaalidemokraattinen SPD on harkitsemassa paluuta hallitusruotuun.
Oppositiopäätöksen peruminen tai edes sellaisen harkitseminen on SPD:n puheenjohtajalta Martin Schulzilta melkoinen myönnytys. Joku voisi puhua jopa nöyrtymisestä.Liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier, ex-puheenjohtaja ja entinen sosiaalidemokraattinen oikeusministeri, vetosi SPD:n ja Schulzin vastuuntuntoon, jotta uudet vaalit voitaisiin välttää. Perjantaina SPD tiedotti, ettei se aio sulkea itseään pois hallitusneuvotteluista. Perusteeksi mainittiin kunnioitus liittopresidenttiä kohtaan.
Kyse on paljon muustakin, kuin SPD:n kunnioituksesta liittopresidenttiä kohtaan.
Euroopan parlamentissa näyttävää uraa tehnyt Schulz tuli vasta alkuvuodesta Saksan sisäpolitiikkaan eräänlaisena pelastavana enkelinä. Aluksi SPD:n kannatus lähti reippaaseen nousuun, mutta puheenjohtajavaihdoksen huuma haihtui nopeasti. Liittopäivävaaleissa kannatus romahti 20,5 prosenttiin.
Vaalien jälkeen Schulz sai omiltaan kovaa kritiikkiä paitsi tuloksesta myös valitusta linjasta.
Vaalien jälkeen Schulz sai omiltaan kovaa kritiikkiä paitsi tuloksesta myös valitusta linjasta. Vastuuta ja vakautta korostavassa puolueessa ehdoton vaatimus oppositioon jäämisestä oli monelle liikaa.
Jos Saksa ajautuu ennenaikaisiin vaaleihin, SPD saattaa vaihtaa liittokansleriehdokasta.
Poliittiseen ja taloudelliseen vakauteen ankkuroituneessa Saksassa uusien vaalien määrääminen heti edellisten jälkeen on vihonviimeinen vaihtoehto. Steinmeier haluaa välttää uusintavaalit viimeiseen saakka. Samoin liittokanslerin virkaa tekevä Angela Merkel, jolle satunnaisen tuen varassa tarpova vähemmistöhallitus on tosin vielä vastenmielisempi ratkaisu.
Ainoa puolue, jolle uudet vaalit saattaisivat hyvin sopia, on äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle. Sen kanssa muut eivät yhteistyöhön taivu.
Mielipidemittauksissa SPD saattaisi menettää kannatustaan, jos uudet vaalit keväällä järjestettäisiin. Sama kohtalo voisi olla edessä Merkelin kristillisdemokraattisella CDU:lla ja varsinkin sen baijerilaisella sisarpuolueella CSU:lla.
CDU:n ja SPD:n suuri koalitio saattaa sittenkin saada vielä toisen peräkkäisen mahdollisuuden. Molemmille puolueille siinä on riskinsä, SPD:llä suuremmat kuin CDU:lla.
Saksan ja EU:n vakauden kannalta vaihtoehto on tervetullut. Edelleen jatkuva talouskasvu lieventää poliittista riskiä ja antaa onnistumisen mahdollisuuksia.
Hallitusneuvottelut katkaisseella liberaalipuolue FDP:llä taitaa sen sijaan olla kaikissa vaihtoehdoissa vain hävittävää.
ts.paakirjoitus@ts.fi