Katokorvauksiin ei ole paluuta
Suomen maataloudessa on koettu erittäin huono satokausi. Kylmyys viivytti keväällä kylvöjä, puintikauden pilasivat jatkuvat sateet. Luonnonvarakeskuksen Luken mukaan maatilojen yrittäjätulo romahtaa tänä vuonna 490 miljoonaan euroon, mikä on sata miljoonaa pienempi kuin viime vuonna. Satomenetykset korostavat alhaisista tuottajahinnoista aiheutuvaa ongelmaa.
Valtiontalouden tarkistusvirasto arvosteli taannoin Luken edeltäjän MTT:n laskelmia viljelijöiden tuloista. Viraston mukaan laskelmat antoivat maatalouden tuloksesta todellisuutta huonomman kuvan. Viljelijöiden etujärjestö MTK hermostui, koska maatalouden tukiaisista päätettäessä on viljelijöiden etu, jos heidän tulonsa jäävät laskelmissa pieniksi.
Kukaan tuskin kiistää tietoa, jonka mukaan maatalous on valtakunnallisesti kärsinyt vakavista satovahingoista. Alueelliset ja paikalliset erot ovat kuitenkin suuret.
Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa on puitu hyvä sato, kun taas Uudellamaalla oli viime viikolla vielä viidennes viljoista puimatta, öljykasveista peräti 70 prosenttia (Maaseudun Tulevaisuus 20.10.). Viljassa on Uudellamaalla myös huomattavia laatumurheita, kauraa menee homemyrkkyjen takia suoraan polttoon.
Satovahinkokorvaukset meillä lopetettiin toissa vuoden jälkeen, eikä niihin enää ole paluuta.
Yksi pulma on varjostanut sadonkorjuuta varsin tasapuolisesti ympäri maata: viljan kuivaustarve on ollut kaksinkertainen tavanomaiseen syksyyn verrattuna. Tästä on aiheutunut jopa 150 euroa ylimääräistä menoa hehtaaria kohti.
Maa- ja metsätalousministeriössä on jouduttu miettimään, miten maataloutta voidaan hankalassa tilanteessa auttaa. Meillä vallitsee laaja poliittinen yksimielisyys siitä, että ruokahuoltomme turvaaminen edellyttää viljelijöiden tukemista.
Hallitus päätti viime viikolla varata lisäbudjettiin 25 miljoonaa euroa maatilojen ahdinkoa helpottamaan. Varat on tarkoitus osoittaa viljelijöille energiaverotuksen palautuksina.
Järjestelyä ei pidä verrata takavuosien katokorvauksiin. Satovahinkokorvaukset meillä lopetettiin toissa vuoden jälkeen, eikä niihin enää ole paluuta.
Energiaveroja on palautettu maataloudelle viljelijöiden hakemuksesta tähänkin saakka. Ministeriö ei ole kertonut, miten palautuksia lisätään. Niitä eivät saa isännät, jotka ovat kaukaa viisaasti muuttaneet kuivurinsa hakkeella lämmitettäväksi.
Tasapuolista ja oikeudenmukaista järjestelmää auttaa maatiloja satovahinkojen aiheuttamissa taloudellisissa vaikeuksissa on mahdotonta löytää. Lisävaikeus on siinä, että tilojen tukemiselle on saatava EU:n komission hyväksyntä.
Tärkeintä on saada rahat jaettua maatiloille mahdollisimman ripeästi ja mahdollisimman pienen paperisodan säestyksellä.
ts.paakirjoitus@ts.fi