Mielipiteiden kolumnit

Joka päivä uutta kehiin

Leena Kytömäki
Leena Kytömäki

Yleiskieleen arvioidaan tulevan pari kolme uutta sanaa päivässä. Syynä ei ole vain teknisten vempainten kiivas kehitys ja yhä uusiin kulttuureihin tutustuminen. Koko elämä elää ja sen ehdot muuttuvat, ovat aina muuttuneet. Esimerkiksi vaivaistalosta on kunnalliskodin ja vanhainkodin kautta päädytty palvelutaloon tai sopivaan asumisyksikköön. Mikä lie tänään syntyvien lasten vanhoina tarvitseman hoivalan luonne ja nimitys?

Usein uusi sana liittyy tuttuihin sanoihin ja yhteyksiin. Kun lukee Japanissa avatun vaikkusalonkeja, muistaa kauneussalongin. Vaikkusalongissakin asiakasta autetaan: hänen korvansa puhdistetaan vahasta puolen tunnin hellässä hoidossa.

Japanissa on kehitetty myös nettipussain. Leikillisessä lehtijutussa on Mäntyniemeen meneviä jo varoitettu pusukoneesta, presidenttiparin bostoninterrieri Lennusta. Mutta nettipussain on internetin kautta toimiva etäpussauskone, jonka kosketus jutun mukaan tuntuu melkein oikealta kielisuudelmalta.

ERÄÄSTÄ KESKUSTELUSTA, jossa käsiteltiin naisten ja miesten eroja, tarttui korvaan sana moneilija. Asiayhteydestä päättelin sen merkitsevän ihmistä, joka pyrkii tekemään monta asiaa yhtä aikaa. Yksi keskustelija kehui tippaleipäaivoisten naisten kykyä moneilla, mihin putkiaivomiehet eivät kykene. Toinen totesi, että moneilija luulee olevansa tehokas, mutta tulos ei aina ole hyvä. Moneilija voi myös palaa loppuun. Googlesta löytyi muun muassa juttu Moneilu tulevaisuuden taitona. Siitä vaan moneilemaan, kohtuuden rajoissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turvallisempaa voisi olla terveily, mutta siinäkään ei pidä mennä äärimmäisyyksiin. Terveilijä lukee terveysaiheisia lehtiä ja yrittää elää mahdollisimman terveesti: hän nukkuu riittävästi, harrastaa liikuntaa ja syö vitamiineja huipputerveellisen ruoan lisäksi.

"Koko elämä elää ja sen ehdot muuttuvat, ovat aina muuttuneet."

Ruoasta muistui mieleen hiljan vastaan tullut sana taskulounas. Ensi näkemältä luulin sen merkitsevän kotoa tuotuja eväitä, joilla lounas korvataan. Ei sinne päinkään! Taskulounaan idea on kutsua sosiaalisen median kautta ihmisiä omakustanteiselle lounaalle tekemään tuttavuutta ja verkottumaan. Myös laajempi joukkoistuminen yhteisten asioiden ajamiseksi on päivän sana.

KUN VASTAAN tuli sana leipäjuurihotelli, ei tulkinnassa auttanut Omenahotelli, sillä sinne ei majoiteta omenia. Leipäjuurihotelli sen sijaan on leipäjuuren säilytyspaikka, tukholmalainen leipomo, jonne voi viedä hapanleipäjuuren hoitoon matkoille lähtiessään. Ruotsissa on innostuttu leipomaan kotona lisäaineetonta hapanleipää. Sen juurta ei saa kuivata eikä pakastaa. Sitä pitää hoivata kuin kotieläintä.

Monet uusia sanoja synnyttäneistä asioista näkyy keksityn muualla kuin Suomessa. Terveilykin on Amerikassa pitkään harrastetun "healthismin" vastine ja suomennos. Mikä meitä vaivaa? Emmekö enää ole luovia? Ei silti kannata sortua suomalaisten helmasyntiin, itsemme ylenmääräiseen vähättelyyn, jota merkitsemään on tehty sana itserasismi.

Ehkä itsetuntoamme vahvistaa tuore uutinen, jonka mukaan Suomeen on tullut 12 pakolaisperhettä Ruotsista, ihan ehta ruotsalaisia. Kyseessä ovat kotiopetuspakolaiset. Suomessa kotiopetukseen siirtymiseen riittää vanhemman ilmoitus. Ruotsissa kotiopetus on luvanvaraista, mutta lupia ei juuri saa.

Meidän kannattaakin tehdä itsemme kanssa minunkaupat ja nauttia elämän monitoikkoisuudesta. Mutta liian itserakkaille luin suositeltavan myötätuntoajokorttia ja ihmissuhdetyöhön pyrkiville myötätuntopassia.

Leena Kytömäki

Kirjoittaja on Turun yliopiston suomen kielen dosentti.