Pääkirjoitus

Norja jatkaa konservatiivijohdossa

Norjan suurkäräjävaalien tulos varmisti, että konservatiivinen Höyre pysyy pääministeripuolueena. Erna Solbergin johtama koalitio sai 160-paikkaiseen parlamenttiin 89 edustajaa.

Vaalitulos oli porvarikoalitiolle torjuntavoitto. Sekä Höyre että sen tukena olleet Edistyspuolue, Kristillisdemokraatit ja liberaali Venstre menettivät aavistuksen kannatuksestaan. Yhteinen paikkamäärä kuitenkin riitti viime kaudesta kutistuneeseen enemmistöön.

Niukan enemmistön takia hallituskaudesta voi tulla tuulinen. Kristillisdemokraatit ehtivät jo vihjata, että koko vaalikauden mittainen hallitusyhteistyö ei ole kirkossa kuulutettu.

Mielenkiintoista on nähdä, miten oikeistopopulistinen Edistyspuolue istuu hallituskoalitioon. Päättyneellä vaalikaudella suuremmilta ristiriidoilta vältyttiin huolimatta puolueen muille vastenmielisestä maahanmuuttopolitiikasta. Täpärän vaalituloksen takia Solbergilla ei taida olla vaihtoehtoa yhteistyön jatkamiselle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vaalien suurin voittaja oli keskusta, jonka kannatus nousi 4,8 prosenttiyksiköllä 10,3:een. Kuntauudistus ja huoli alueellisten palveluiden kohtalosta satoivat keskustan laariin.

Keskustan menestys ei auttanut punavihreää koalitiota nousemaan vallan kahvaan, sillä Työväenpuolue koki kovia. Suurimman puolueen asema säilyi, mutta tappiota tuli 3,4 prosenttiyksikköä. Jonas Gahr Stören johdolla saavutettu 27,4 prosentin kannatus on puolueen heikoin tulos sitten 2001. Stören edeltäjän Jens Stoltenbergin ajoista on tultu roimasti alas.

Talouden ja työllisyyden kasvu ja öljyrahaston avulla toteutettu elvytys pitivät konservatiivit vallassa.

Störe vakuutti jatkavansa puheenjohtajana seuraaviin vaaleihin. Näyttää todennäköiseltä, ettei hänelle tällaista mahdollisuutta tarjota.

Vielä keväällä näytti varmalta, että Työväenpuolue ottaa itselleen pääministerin salkun. Stören kampanja ei kuitenkaan vedonnut äänestäjiin. Puheet verojen korottamisesta eivät purreet äänestäjiin, joita muistutettiin oppositiojohtajan omistuksista ja varallisuudesta.

Talouden ja työllisyyden kasvu ja öljyrahaston avulla toteutettu elvytys pitivät konservatiivit vallassa.

Norjan suurkäräjätulos vahvisti oikealle vievää eurooppalaista valtavirtaa. Sosiaalidemokraateille viime vuosien vaalit ovat olleet enemmän tai vähemmän tappiollisia.

Seuraava mittari on Saksan liittopäivävaalit 24. syyskuuta. Ennusteiden perusteella sosiaalidemokraateilla ei ole sielläkään aihetta juhlaan.

Mielipidemittausten mukaan myös Ruotsin demarihallituksen jatko on vaakalaudalla. Tosin Ruotsin kokoomus on avauksellaan yhteistyöstä Ruotsidemokraattien kanssa hidastanut demarien alamäkeä. Puheenjohtaja Anna Kinberg Batran ero puoluejohdosta ja politiikasta kertoo sekin maltillisen kokoomuksen ongelmista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

ts.paakirjoitus@ts.fi