Puheenvuoro

Suomen arktinen strategia
– onko sitä?

Suomi on kuluvan vuoden toukokuusta lähtien hoitanut Arktisen neuvoston puheenjohtajuutta. Puheenjohtajuuskausi jatkuu vuoteen 2019. Puheenjohtajuus Arktisessa neuvostossa perustuu rotaatioon, jossa kukin jäsenmaa vuorollaan johtaa neuvoston toimintaa kahden vuoden ajan.

Suomella on pitkät perinteet Arktisessa neuvostossa, joka perustettiin vuonna 1996 Ottawan sopimuksella. Tämän taustalla oli muun muassa Rovaniemellä solmittu Arktinen ympäristösuojelustrategia vuonna 1991.

Arktisen neuvoston tehtävänä on edistää arktisten valtioiden ja alkuperäiskansojen yhteistyötä erityisesti ympäristönsuojelun ja kestävään kehitykseen liittyvissä kysymyksissä.

Suomen arktinen strategia uudistettiin Kataisen hallituksen toimesta vuonna 2013.

Strategian tiivistelmässä todetaan muun muassa:

”Suomen uusi arktinen strategia määrittelee Suomen arktisen politiikan tavoitteita ja keinoja niiden edistämiseksi. Strategiassa käsitellään alueen asukkaita, koulutusta, tutkimusta, taloutta, infrastruktuuria, ympäristöä, vakautta ja kansainvälistä arktista yhteistyötä. Suomen arktisen strategian uusimisen taustalla on arktisen alueen painoarvon kasvu ja vahvistunut näkemys koko Suomesta arktisena maana. Suomella on monipuolista arktista osaamista ja vahva intressi olla mukana arktisen alueen kehityksessä. Uusi arktinen strategia korostaa tätä tahtoa.”

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tässä vuoden 2013 arktisessa strategiassa oli kuvattu Suomen arktista liiketoimintaa, ja osana tätä oli luettelo Suomen arktisen osaamisen alueista. Tämän arktisen strategian kohdassa III oli kuvattu tavoitteet ja toimet asioiden saavuttamiseksi.

Mutta miten asiat ovat edenneet ja miten asioita hoidetaan nyt?

Hallituksen strategiaistunnossa 27.3.2017 päätettiin arktisen strategian päivityksen toimenpidesuunnitelmasta.

Tämän päivityksen toimenpidesuunnitelman johdannossa todetaan:

”Toimenpidesuunnitelman laatimisessa on noudatettu soveltuvin osin hallitusohjelman kärkihankkeiden määrittely- ja seurantamenettelyä: on konkretisoitu painopistealueiden keskeiset tavoitteet ja toimenpiteet sekä mahdollisuuksien mukaan konkreettiset etenemisaikataulut. Niiden toteutumista raportoidaan ja seurataan hallituksen strategiasihteeristön koordinoimana valmisteluelimessä (arktiset vastuuvirkamiehet) ja hallituksen strategiaistunnossa. Kukin vastuuministeriö on tuottanut osaltaan painopistealueen sisällön. Päävastuullinen ministeriö on koonnut sisällön. Rahoituksesta päätetään julkisen talouden suunnitelman ja valtion talousarvion valmistelun yhteydessä.”

Tässä tuoreimmassa arktisen strategian päivityksen toimenpidesuunnitelmassa ei kuitenkaan kerrota mitä arktista strategiaa ollaan päivittämässä? Onko kysymys vuoden 2013 strategiasta, vai jostain kokonaan uudesta strategiasta?

Nämä kysymykset saavat vahvistusta, kun lukee arktisen strategian päivityksen toimenpidesuunnitelman keskeisiä toimenpiteitä. Tässä päivityksessä arktisen osaamisen liiketoiminnan asioita, joita toimenpiteet koskevat, on listattu erikseen.

Vuoden 2013 arktisessa strategiassa oli listattu Suomen arktisen liiketoiminnan alueet, joita tässä päivityksen toimenpidesuunnitelmassa ei ole mainittu yhtäkään, vaikka voisi hyvin olettaa että näissäkin liiketoiminnoissa on päivitys- ja uudistustarvetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisäksi tämän uuden päivityksen keskeisten toimenpiteiden infrastruktuuriluettelossa on listattu asioita, joita on vaikea yhdistää Suomen arktiseen strategiaan, muun muassa Helsinki–Tallinna -rautatietunnelin selvitys ja valtatie 4:n perusparannustyö sekä Koillisväylän kaapelihanke.

Tämä Euroopan ja Aasian välinen kaapelihanke on varmasti kokonaisuudessaan tärkeä, mutta on varsin epämääräistä, miten se liittyy Suomen arktiseen strategiaan.

Arktisen neuvoston puheenjohtajamaalla olettaisi olevan selkeä arktisen strategia, mutta nyt asiaan liittyvä selkeys vaikuttaa tyystin puuttuvan.

Hannu Lehtonen

Vanhempi laivanrakennus-insinööri

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​