Mielipiteiden kolumnit

Ilkka Tervo:

Hyvä paha turisti

Monessa Euroopan suositussa turistikaupungissa on tuskastuttu matkailijavirtoihin. Syitä on ainakin kaksi: laumoina keskustoissa örveltävät turistit ja ahneet kiinteistösijoittajat. Edelliset häiritsevät paikallisten yöunta ja arkipäivää. Jälkimmäiset haalivat vanhojen keskustojen vuokra-asuntoja kannattavampaan käyttöön.

Kesän aikana on uutisoitu muun muassa Lissabonista, Barcelonasta, Roomasta ja Venetsiasta, missä asukkaiden mitta alkaa olla täysi. Esimerkiksi Lissabonin Bairro Alton ja Mourarian kaupunginosissa (HS 5.7.) paikalliset vuokralaiset ovat joutuneet väistymään kodeistaan paremmin maksavien turistien tieltä. Yhdenkin taloyhtiön asunnoista lähes puolet on lyhyessä ajassa muutettu matkailijoiden majoitustiloiksi.

Oma kokemukseni on samettivallankumouksen jälkeisestä Prahasta 1990-luvun alusta. Ensikertalaiselle kaupunki oli hyvin säilynyt ulkoilmamuseo vailla länsimaista mainosvalojen räiskettä ja rihkamaa. Hinnatkin olivat kohdillaan. Muutamaa vuotta myöhemmin, kun Prahan suosio matkailukaupunkina räjähti käsiin, ydinkeskustassa tömistelivät vain valtaisat turistilaumat. Paikallisia nähdäkseen piti paeta syrjemmälle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paikallisia nähdäkseen piti paeta syrjemmälle.

Syntipukin viittaa on puettu muun muassa Airbnb:n ja Homeaway:n ylle (STT 16.7). Verkossa toimivien vuokrauspalvelujen katsotaan olevan syypää asukaspakoon ja vuokrien nousuun turistikaupunkien keskustoissa. Esimerkiksi Barcelona ja Berliini ovat käyneet jo vastaiskuun kiristämällä valvontaa ja vuokraussääntöjä. Monen muun kaupungin uskotaan tulevan perässä.

Vuokrauspalvelun tarjoajat tyrmäsivät kritiikin. Yritysten laskelmien mukaan monessa kaupungissa oli jo asuntopula ennen kun ne aloittivat toimintansa. Airbnb vetoaa omiin laskelmiinsa, joiden mukaan useassa kaupungissa ammattimaisesti vuokralla olevia asuntoja on vielä niin vähän, että niillä olisi vaikutusta vuokramarkkinoihin.

Matkailun varjopuolista puhuminen ei ole uutta. Hyvä esimerkki ovat rantakohteissa All inclusive -palveluja tarjoavat hotelliketjut, joita matkanjärjestäjät suosittelevat. Turisti saattaa viettää koko lomansa täyden palvelun hotellireservaatissa. Matkailijatuloa ei tässä tapauksessa aina heru paikallisille, vaan se valuu ylikansallisten ketjujen laariin.

Matkailu on vaikea yhtälö. Turistit tuovat rahaa ja valtiot kampanjoivat kiivaasti uusia matkailijoita saadakseen. Ei ihme, sillä turismin on arvioitu tuottavan maailman bruttokansantuotteesta kymmenen prosenttia. Raha liikkuu ja sille riittää ottajia.

Huomionarvoista on, että turisteihin tuskastuneetkaan eivät vastusta matkailua, koska tietävät sen tuovan taloudellista hyvää. Jyrän alle joutuneet haluavat korjata turismin lieveilmiöitä.

YK.n alaisen Maailman matkailujärjestön (UNWTO) pääsihteeri Taleb Rifai kuvasi taannoin matkailun tulevaisuuden näkymiä. Vuonna 1950 kansainvälisiä turisteja oli 25 miljoonaa, mutta vuonna 2016 jo 1,2 miljardia. Järjestön ennusteen mukaan vuonna 2030 ylittyy 1,8 miljardin matkailijan raja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

YK:n yleiskokous on julistanut kuluvan vuoden kestävän matkailun kehittämisen teemavuodeksi. Työsarkaa riittää.

ilkka.tervo@ts.fi

Kirjoittaja on Turun Sanomien uutispäällikkö.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
raikasta matkailua
Raikasta positiivista matkailua ihmisten harrastukset ja mielenkiinto huomioiden.
Suomen kannattaa keskittyä positiiviseen freshiin ja eksoottiseen matkailuun. Valtteina on sopivan lämmin ilma esimerkiksi elokuussa ja se että täällä on tilaa. Suomen ei tarvitse olla mikään maailman halvin lomakohde koska maalimassa on satoja miljoonia matkailijoita jotka on valmiita maksamaan myös hieman enemmän jos eivät esimerkiksi joudu näkemään matkallaan känni örveltämistä.

Matkailu voi olla myös harrastukseen liittyvää kuten vaikka laitesukellukseen esim jokin hylky, vedenalaista elämää yms. Suomessa voisi myös pidemmälle edennyt suorittaa vaikka jäänallasukeltamisen kurssin yms. Erillaisiin harrastuksiin ja niissä kehittymiseen liittyvää matkailua. Näitä matkailumahdollisuuksia voisi mainostaa alan lehdissä ja nettijulkaisuissa. Voisi olla myös esim tähdet ja avaruus sekä revontulet, luonnonpuistot joissa voisi kuvata esimerkiksi harvinaisia kasveja ja eläimiä, lintuharrastus jossa voisi olla mahdollisuus kuvata harvinaisia lintuja, metsästystä yms.

Ruokakulttuuria voisi pitää yhtenä valttina kuten hotellien buffee aamiainen, lounas ja uutena myös päivällis tai ilta buffeet joissa voisi olla tarjolla nykyistä enemmän perinteisiäkin Suomalaisia ruokia. Buffee ruokailu on laatuun ja eri ruokalajien määrään ja vapauteen syödä sitä mitä haluaa niin paljon kuin haluaa erittäin edullista ja kiehtoo varmasti monia matkailijoita.

Eli ei mitään oluthuuruista matkailua jossa pääasiana on alkoholilla läträily vaan raikasta johonkin harrastukseen tai kiinnostuksen kohteeseen liittyvä matkailu ja kulttuuri laajana käsitteenä kuten ruokakulttuuri, mutta myös korkeakulttuuria yms.

Tietysti Turkuun olisi hienoa saada ratapihalle 500 miljoonaa maksava monitoimi tapahtumakeskus jossa voitaisiin järjestää konsertteja ja monenlaisia muita tapahtumia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.