Pääkirjoitus

Varmat pitivät ministeripelissä

Keskustan eduskuntaryhmä sai ensimmäisenä valittua uuden ministerin. Torstaiaamun kokous oli lyhyt, koska valinta oli varmistunut jo aiemmin. Maa- ja metsätalousministeriksi tulee maanviljelijä Jari Leppä, joka on toiminut kaksi vuotta eduskunnan maa- ja metsävaliokunnan puheenjohtajana.

Leppä on puolueen suosiossa oleva ikämies, mikä näkyy esimerkiksi tuottoisana paikkana Veikkauksen hallintoneuvostossa.

Hän ehti jo linjata tavoitteitaan ministerinä. Hänen mukaansa elintarvikkeiden vientiin tarvitaan koulutusta. Linjaukselle on perusteensa, kun muistetaan kuinka monia vuosia tarvittiin, ennen kuin sianlihan vienti Kiinaan saatiin käyntiin.

Kimmo Tiilikaiselle jää kaksoisministerin roolista jäljelle ympäristöministerin tehtävät, joihin lisätään energia-asiat. Niitä on tähän saakka hoitanut elinkeinoministeri Mika Lintilä. Kenties keskustan eduskuntaryhmä toisen salkun poistamalla näytti Tiilikaiselle kaapin paikkaa. Ministeri sai viime kesänä ryhmältä varoituksen, kun sivuutti Esa Härmälän Metsähallituksen johtajanimityksessä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Energia-asioiden sijaan Lintilä saa hoitaakseen omistajaohjauksen pääministeri Juha Sipilältä. Huonompaan suuntaan muutoksella ei ainakaan mennä. Vielä tammikuussa pääministeri sanoi, ettei aio luopua omistajaohjauksesta. Nyt oli ilmeisesti pakko. Sipilä on menettänyt suosiotaan eduskuntaryhmässä, ja monet panevat kuntavaalitappion hänen piikkiinsä.

Vielä tammikuussa pääministeri sanoi, ettei aio luopua omistajaohjauksesta. Nyt oli ilmeisesti pakko.

Kokoomuksen valinta oikeusministeriksi oli odotetusti puolueen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen. Hänellä ei ollut ryhmässä todellista kilpailijaa. Silti puoluejohtaja Petteri Orpo sanoi vielä keskiviikkona Verkkouutisille, että "vaihtoehtoja on monta".

Perussuomalaisten uudeksi ministeriksi valittiin odotetusti puolueen puheenjohtajaksi pyrkivä Sampo Terho. Hän saa hoitaakseen kulttuurin ja urheilun lisäksi ulkoministeri Timo Soinin työtaakasta poistetut Eurooppa-asiat. Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen saa keskittyä opetusministerin tehtäviin. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtajalla Ritva Elomaalla olisi saattanut olla nostetta ministeriksi, ellei Eurooppa-asioita olisi kytketty tehtävään. Kenties näin juuri tehtiin, jotta Soinin suosikki Terho saa nostetta puheenjohtajakilpaan europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoa vastaan. Perussuomalaisten ministeriryhmässä on nyt neljä miestä ja yksi nainen.

Helpottunein on entinen oikeus- ja työministeri Jari Lindström, joka saa keskittyä yhden salkun hoitamiseen. Vielä ei tiedetä, kuinka kauan. Jos Halla-aho kesällä valitaan Perussuomalaisten puheenjohtajaksi, puolue suurella todennäköisyydellä lähtee hallituksesta.

ts.paakirjoitus@ts.fi

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy