Tuoretta kalaako?
Olen ihmetellyt, miten kauppojen mainoksissa mainostetaan tuoretta norjalaista kirjolohta. Jos asiakas vähänkin ajattelee, niin kyseinen tuote ei missään nimessä voi olla tuoretta.
Oma käsitykseni tuoreudesta on kun kala nostetaan vedestä ja se valmistetaan saman päivän aikana, niin se on tuoretta.
Miten kala, joka tulee monen mutkan kautta ulkomailta, voi mitenkään olla tuoretta?
Täällä Suomessa, joka on tuhansien järvien maa ja meret ympäröivät meitä, on kalastajien elämä tehty niin vaikeaksi, että on milteinpä mahdottomuus löytää enää kotimaista kalaa.
Silakkaa ja kuhaa löytyy joskus, mutta ei ole enää niin monipuolista tarjontaa kuin vuosikymmeniä sitten. Torilta sai melkein kalaa kuin kalaa ja kaikki oli kotimaista.
Nyt meillä suojellaan merimetsoja ja hylkeitä kalastajien kustannuksella. On tämä vaan sarvikuonojen maa.
Itse en osta norjalaista tai muutakaan ulkoa tuotua kalaa. Jos kotimaista ei löydy, niin en osta mitään.
Toitotetaan, että kotimainen kala on terveellistä ja sitä kannattaa syödä, mutta kun sitä ei tahdo millään löytyä.
Ovatko kaiken maailman luonnonsuojeliat ottaneet huomioon sen, miten Norjasta tuotu kala saastuttaa vesiä ja ilmaa, tuodaan se sitten lentäen tai maanteitä pitkin?
Ajatelkaa suojelijat myös sitä kansanosaa, joka yrittää tuottaa puhdasta kotimaista kalaruokaa pöytiimme omilta lähivesiltämme. Mutta ei. Kun on putkinäkö niin on.
Tämä yrittäjäryhmä on meille kaikille tärkeä. Se tekee tärkeää työtä, jotta saisimme kotimaista kalaa pöydillemme ja toiselta puolelta lyödään kuin vierasta sikaa hylkeiden ja merimetsojen varjolla ajattelematta lainkaan näiden ihmisten toimeentuloa.
Samaan aikaan baltit ja puolalaiset nostavat lohta minkä kerkiävät, välittämättä kielloista tuon taivaallista.
Vaatikaa ihmiset kotimaista kalaa, älkääkä uskoko "tuoreeseen norjalaiseen kirjoloheen". Jos hinta on hieman kalliimpi, niin entäs sitten. Ei se kumminkaan lompakkoa tyhjennä.
Tehkää kalastajat työtä jatkossakin, sillä meitä kotimaisen kalan ystäviä on paljon.
Jussi Kujanpää