Pääkirjoitus

Uusi ehdoton takaraja

Kattavaan raamisopimukseen tarvitaan mukaan myös Timo Rädyn johtama Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto.
Kattavaan raamisopimukseen tarvitaan mukaan myös Timo Rädyn johtama Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto.

Työmarkkinaneuvotteluissa ehdoton takaraja on suhteellinen käsite. Kun kaikesta käydään kauppaa, myös päivämäärät ja kellonajat ovat sopimuskysymyksiä.

Keskusjärjestöjen ja hallituksen liitoille antama takaraja raamisopimuksen hyväksymiseen meni umpeen torstai-iltapäivänä. Takarajaa kunnioitti ylivoimainen osa liitoista, joiden sopimus oli katkolla.

Auto- ja kuljetusalan AKT ei tähän joukkoon ehtinyt. Kuljetus-, satama- ja huolinta-alan neuvotteluissa etsittiin perjantaina sopua vielä työehtosopimuksen tekstikysymyksistä. Palkkaraamin soveltamisesta ei päästy edes neuvottelemaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen ilmoitti yllättäen torstaina, että takarajaa voidaan siirtää maanantaihin, jolloin hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee valtion tukipaketin edellyttämiä toimenpiteitä.

AKT otti vinkistä vaarin ja venytti neuvottelut viikonvaihteeseen. Tarvittaessa keskusjärjestöt kokoontuvat lauantaina tai sunnuntaina arvioimaan, onko sopimus riittävän kattava. Työnantajien mukaan nyt se ei sitä ole.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

AKT:n jarrumiehen rooli ei ollut suuri yllätys. Puheenjohtaja Timo Rädyn tiedetään ajavan jäsenkuntansa etua vaikkapa yleisen edun kustannuksella. Kevään puheenjohtajavalinta ja uuden toimikauden varmistaminen saattoivat näkyä neuvottelutaktiikassa.

Ei ole aivan tavallista, että raamisopimuksen kattamaan pöytään tuodaan 178 tekstivaatimusta.

Tässä tilanteessa raamisopimus ja työmarkkinoiden yhteinen etu ovat myös kuljettajien ja ahtaajien edun mukaisia. Yhden toimialan työmarkkinapoliittinen manööveri sopii harvinaisen huonosti näköpiirissä olevaan taloustilanteeseen.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen raamisopimuksen kesto on 25 kuukautta. Yli kahden vuoden työrauha ja vakaus työmarkkinoilla tulisivat tarpeeseen.

Sopimuksessa luvataan yhteensä 4,3 prosentin palkankorotukset, joista osa maksetaan paikallisesti. Siihen sisältyy myös 150 euron kertaerä ja kiistelty lausuma kolmesta ylimääräisestä koulutuspäivästä.

Hallitus on luvannut tulla työmarkkinaosapuolia vastaan noin 400 miljoonan euron tukipaketilla.

Raamiratkaisussa on mukana yli 90 prosenttia palkansaajista, joiden sopimukset ovat katkolla. Muun muassa noin 500 000 työntekijän julkinen ala, kauppa ja paperiteollisuus pääsivät torstaina sopuun työehdoista.

AKT:n sopimuksen lisäksi työnantajat haluavat odottaa ICT-alan ratkaisuja. Esimerkiksi Rakennusliitto on jo ilmoittanut jäävänsä raamin ulkopuolelle.

Raamisopimus ei ole kattava ilman kuljetuksen ja satamien työehtoja.

Viennin ja kotimaisen teollisuuden toimitusvarmuuden turvaaminen edellyttää AKT:n osallistumista yhteiseen ponnistukseen.

Toivottavasti uusi ehdoton takaraja auttaa neuvottelijoita vastuunkannon raskaassa taakassa.