Sotilasvallan perinne tiukassa
Arabikevään pyörteisiin ajautuneen Egyptin levottomuudet taukosivat presidentti Hosni Mubarakin eroon vain muutamaksi kuukaudeksi.
Lauantaista lähtien mielenosoittajat ovat taas pitäneet hallussaan Kairon Tahrir-aukiota. Alkuviikosta mielenosoitukset levisivät muuallekin Egyptiin. Niiden tukahduttamisessa on kuollut noin 40 henkilöä.
Mielenosoittajat vaativat, että keväästä lähtien maassa korkeinta valtaa hallussaan pitänyt sotilasneuvosto tai ainakin sen puheenjohtaja, marsalkka Hussein Tantawi eroaa. Neuvosto tulisi korvata siviileillä.
Sotilaiden nimittämän hallituksen vaihtaminen ja presidentinvaalien aikaistaminen ensi kesään eivät enää riitä. Tahririn aukiolla Tantawia pidetään Mubarakin kloonina.
Sotilasvallan perinne ja etuoikeudet istuvat Egyptissä lujassa. Gamal Abdel Nasser, Anwar Sadat ja Hosni Mubarak ovat kaikki olleet armeijataustaisia presidenttejä.
Armeijan mahti on kirjoitettu myös perustuslakiin. Väliaikainen neuvosto vaatii yliotetta poliitikoista myös tulevassa Egyptissä.
Perinnettä ei ole helppo katkaista. Sekasorron keskellä poliiseja ja sisäministeriön joukkoja halveksitaan, mutta armeijaa kunnioitetaan.
Tahrir-aukion mielensoittajat eivät välttämättä heijasta kansan enemmistön tuntoja. Monelle vakaus on demokratiaa tai ainakin mielenilmauksia merkittävämpi arvo.
Monivaiheisten parlamenttivaalien on määrä alkaa maanantaina. Toivottavasti niin käy. Myös presidentinvaalien aikaistaminen on paikallaan demokratian idun vaalimisessa.
Vaalirupeaman jälkeen sotilaiden on aika luopua vallasta. Heidän haastavana tehtävänään on huolehtia, että vaalit käydään rehellisesti. Tulosta on kyettävä kunnioittamaan, oli maan alta nousseen muslimiveljeskunnan menestys minkälainen tahansa.