Suomi 1966: Ranskan uimarit olivat päätyä putkaan
Juhannusta päästiin Suomessa 50 vuotta sitten juhlimaan poutaisessa ja lämpimässä säässä. Keskiyön aurinkoa voitiin ihailla kaikkialla muualla paitsi Lapissa. Juhannusyönä vettä ripsahti Länsi-Suomessakin, mutta juhannuspäiväksi kuurot siirtyivät Keski-Suomeen. Juhannusjuhlijoita oli liikkeellä hieman vähemmän kuin edellisvuonna.
Pohjanmaalla juhannusjuhlat keräsivät väkeä noin 60 000 henkeä ja Satakunnassa noin 40 000 henkeä. Pääkaupungissa vietti Seurasaaressa juhannustaan yli 20 000 ihmistä.
Kokkoja poltettiin maltillisesti ja liikennekin sujui pääosin hyvin. Juhannusliikenteessä kuoli 11 ihmistä ja 20 loukkaantui. Yläneellä yhtä puukotettiin ja toinen hukkui.
Toimittaja Niilo Tarvajärvi sai vaikeita vammoja pääkaupunkiseudun juhannusliikenteessä. Tarvajärven ohjaamaan autoon törmäsi kuorma-autosta irronnut, tukinkuljetukseen tarkoitettu puoliperävaunu. Tarvajärven auto kaatui katolleen ja toimittaja loukkaantui vaikeasti. Kyydissä olleet Tarvajärven kaksi poikaa saivat lieviä vammoja.
Ranskan ja Suomen väliseen uintimaaotteluun saapuneet kilpauimarit olivat joutua Turussa putkaan. Ensimmäisen maaottelupäivän jälkeen tytöt menivät, tähtiuimari Kiki Caron etunenässä, hotellinsa Domus Aboensin lähellä olevaan puistoon Piispankadulla.
Juhannusliikenteessä kuoli 11 ihmistä ja 20 loukkaantui.
Heidän aikomuksensa oli keinua oikeassa suomalaisessa keinussa. Ilonpito oli ranskalaisen välitöntä. ”Joku ahdasmielinen turkulainen, jolle tyttöjen naurunpyrskähdykset olivat olleet liikaa, oli ilmeisesti kutsunut 'maijan' paikalle”. Tyttöjen mukaan poliisit näyttivät aluksi pelottavilta, olihan näille ilmeisesti puhuttu puistossa mellastavista raggaritytöistä.
Hotellissa oli kuitenkin havaittu poliisien tulo ja sieltä saapui pelastavana enkelinä palveluskuntaan kuuluva rouva, joka selvitti tilanteen hetkessä ja pelasti näin tytöt putkareissulta. Tytöt löivät sovinnon kättä poliisin kanssa ja lupasivat, etteivät muistele pahalla tapahtunutta. Mutta sen henkilön, joka hälytti poliisit, he olisivat mielellään halunneet saada käsiinsä...
Kesän tapahtumiin ja jo juhannukseksi oli lehden palstoille saatu Ranskasta naisille sopivia kauneusvinkkejä. Kauneudenhoitoon tuli varata ennen juhlaa pari tuntia aikaa. Se aloitettiin tuoksuvalla kylpysuolakylvyllä. Sen jälkeen iho tuli kuivata taputtelemalla runsaasti talkkia sekä deodoranttia käyttämällä. Sitten laitettiin hiukset kuntoon käyttämällä runsaasti kiinnikettä.
Kasvoille levitettiin värillistä voidetta niin, ettei paljastavia rajakohtia jäänyt näkyviin. Silmät sai ehostaa rohkeasti kuitenkin sillä huomautuksella, että ”sähkövalossa värit eivät näytä räikeiltä, mutta päivänvalossa voimakas silmämeikki tekee suorastaan koomisen vaikutuksen”. Huulipuna sai olla melko rasvaista, jotta se pysyisi paremmin. Mielihajuvettä sai käyttää tavallista runsaammin.
Tässä makupaloja Turun Sanomista 50 vuotta sitten:
”Ahaa, raha-arvalla rahaa! Seuraava arvonta jo heinäkuun 11. päivänä. Finanssilaitos Oy.” (Ilm. TS 28.6.1966).
”Noin 16-vuotias koulutyttö saa paikan kesän ajaksi rouvan apulaisena. Tilaisuus oppia ruotsin- ja saksankieltä. Pienikin keittotaito on avuksi.” (Ilm. TS 28.6.1966).
”Kunnolliset ja kunnottomat naiset. Kirjeenvaihtoon haluaa reilu mies. Vast. t.l.k. nimim. Kesälomalla.” (Ilm. TS 28.6.1966.)
ts.mielipiteet@ts.fi
Twitter: @jukkasaa
Kirjoittaja on toimittaja ja 1960-luvun nuori.