Pääkirjoitus

Korvauspäätöksiä odotetaan

Euroopan lääkevirasto EMA antoi torstaina hartaasti odotetun lausunnon Pandemrix-rokotteen ja narkolepsian yhteydestä. Sen mielestä lasten riski sairastua narkolepsiaan lisääntyi heidän saatuaan rokotteen. Sairastumiseen tarvitaan myös yksilöllinen alttius ja jokin muu laukaiseva tekijä kuten infektio tai mahdollisesti rokotteen sisältämä apuaine, adjuvantti.

Täysin kiistatonta näyttöä roketteen ja sairastumisen yhteydestä ei kuitenkaan ole. Se saattaa olla akilleen kantapää, kun ryhdytään selvittämään sairastuneille lapsille maksettavia korvauksia.

Ylen haastattelussa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko uskoi tuoreen lausunnon johtavan korvausten maksuun.

Päätöksen tekee kuitenkin Lääkevahinkovakuutuspooli, joka on ilmoittanut odottavansa vielä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elokuun lopulla valmistuvaa loppuraporttia narkolepsiatapauksista. Vasta sen jälkeen pooli tekee yleisratkaisun. Mikäli se on myönteinen, jokainen korvaushakemus otetaan yksityiskohtaiseen käsittelyyn.

Jos, ja toivottavasti kun, päätös on myönteinen, korvaushakemukset etenevät nopeasti, kuten poolin korvausyksikön johtaja Asko Nio perjantain lehdessämme vakuuttaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Paine korvausten maksamiseen on kova. Ei yksin sairastuneiden ja heidän perheiden, vaan myös politiikkojen puolelta. Sitä kuvastaa myös ministeri Risikon lausunto.

Myönteisessäkin tapauksessa keskustelua tulee korvausten suuruudesta. Viime vuosikymmenen ajalta pooli on korvannut vuosittain kaikista vahingoista yhteensä keskimäärin miljoonan euron kummankin puolin. Tuo määrä ei tule riittäämään alkuunkaan.

Mutta millaisista summista puhutaan, ei kukaan varmasti osaa vielä vastata. ”Lääkevahinkovakuutuksesta korvataan lääkevahingon aiheuttamat ylimääräiset tarpeelliset kustannukset ja muut menetykset”, joita ei korvata muualta. Tämä määritelmä tulee koettelemaan ihmisten oikeustajua.

Inhimillisiä kärsimyksiä ne eivät korvaa lainkaan.