Pääkirjoitus

Markkinajohtajasta haastajaksi

Meillä on todella jännittäviä aikoja edessämme, toimitusjohtaja Stephen Elop totesi Nokian sijoittajapuhelussa.
Meillä on todella jännittäviä aikoja edessämme, toimitusjohtaja Stephen Elop totesi Nokian sijoittajapuhelussa.

Vaikka Nokia on edelleen maailman suurin matkapuhelinvalmistaja, se on viime vuosien vaikeuksien myötä joutunut haastajan rooliin.

Nokian torstainen osavuosikatsaus vahvisti kauan odotetun käänteen: Apple on syrjäyttänyt Nokian älypuhelimien markkinajohtajana. Apple myi toisella vuosineljänneksellä 20,3 miljoonaa älypuhelinta ja Nokia 16,7 miljoonaa.

Nokia on pudonnut myös kansainvälisten tuotemerkkien eli brändien vertailuissa. Markkinatutkimusyhtiö Interbrandin viime syyskuussa julkistamalla listalla Nokia oli pudonnut vuodessa viidenneltä sijalta kahdeksanneksi. Bränditoimisto Millward Brownin toukokuussa julkistamassa selvityksessä Nokia oli sijalla 81.

Helsingin pörssissä Nokia on markkina-arvoltaan enää neljänneksi suurin yhtiö. Yhtiön osakekurssin vajoaminen onkin selvin merkki viime aikojen vaikeuksista. Puolessa vuodessa osakekurssi on heikentynyt lähes 50 prosenttia.

Nokian markkina-arvo oli kesäkuussa 2000 peräti 243 miljardia euroa. Tuosta summasta on sulanut 94 prosenttia, sillä nykyinen markkina-arvo on vain runsaat 15 miljardia euroa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nokian osake onkin polkumyynnissä, kun verrataan yhtiön markkina-arvoa reaaliarvoihin. Nokian kassavarat olivat kesäkuun lopussa liki neljä miljardia euroa ja yhtiön patenttisalkku on arvioiden mukaan viiden miljardin euron arvoinen.

Uutistoimisto Bloomberg laski kesäkuun alussa, että Nokian kolme liiketoimintayksikköä erikseen myytynä toisivat jopa 22 miljardin euron potin.

Nokian toisen neljänneksen raportoitu tulos oli 487 miljoonaa euroa tappiolla. Toiminnallinen tulos oli kuitenkin 391 miljoonaa euroa voitolla, sillä toiseen neljännekseen kohdistui peräti 878 miljoonaa euroa kertaluontoisia kuluja, jotka liittyvät uudelleenjärjestelyihin ja arvonalennuksiin.

Toisaalta Nokia sai 430 miljoonaa euroa rojaltituloja patenttiensa käytöstä muun muassa Applelta.

Vaikka tulos oli tappiollinen, se oli markkinoiden odotuksia parempi, ja yhtiön osake päätyi 2,5 prosentin nousuun Helsingin pörssissä.

Saksalaisen pankin West LB:n Nokia-analyytikko Thomas Langer arvioi uutistoimisto Startelille, että Nokia teki kelpo suorituksen vaikeilla markkinoilla selkeästi huonommalla tuotevalikoimalla kuin aiemmin.

Tulevaisuuden näkymistä osavuositulos ei tuonut juuri mitään uutta. Suurimmat odotukset kohdistuvat edelleen Nokian Windows Phoneen, jossa on Microsoftin käyttöjärjestelmä. Toimitusjohtaja Stephen Elopin mukaan puhelimen kehittäminen edistyy hyvää vauhtia, ja se julkistetaan vuoden loppuun mennessä.

Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että Nokia painottaa Windows Phonea jo liikaakin, kun yhtiön pitäisi keskittyä enemmän peruspuhelimien kehittämiseen ja markkinoihin. Lähivuodet näyttävät oliko liittoutuminen Microsoftin kanssa viisas päätös vai lopun alkua.