Pääkirjoitukset

Yhä Euroopan sairas mies

Osmanien valtakunnan perillistä Turkkia kutsuttiin aikoinaan Euroopan sairaaksi mieheksi. Sitä se on edelleen, jos diagnosoitavana on oikeusvaltion, ihmisoikeuksien ja sananvapauden toteutuminen tässä maanosan väkirikkaimpiin kuuluvassa valtiossa.

Yli 70 vuotta perustajansa Mustafa Kemal Atatürkin jälkeen moderni Turkki on yhä monissa asioissa ankea takapajula. Samaan aikaan, kun läheisissä arabimaissa kansat ovat nousseet vaatimaan demokraattisia perusoikeuksia, Turkissa muutos on vienyt juuri päinvastaiseen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tuore raportti on karua kertomaa Turkin sairaalloisuudesta.

Maan vankiloissa viruu kymmenittäin toimittajia, jotka ovat rohjenneet tehdä normaalia tiedonvälitystyötään. Sen lisäksi käynnissä arvellaan olevan pari tuhatta median toimintaan liittyvää oikeudenkäyntiä, joiden jäljiltä vangittujen määrän pelätään moninkertaistuvan.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa sananvapauden vertailussa Turkki on luisunut sijalta 98 sijalle 138. Ilmaisunvapaus on jo heikommissa kantamissa kuin huonomaineisissa Kiinassa ja Iranissa (TS 20.5.).

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Eikä tulevaisuus vaikuta yhtään paremmalta. Vireillä on muun muassa kaikki kansalaiset kattava nettisensuuri, joka on tarkoitus ottaa käyttöön syksyyn mennessä.

Viranomaisten mielivallan kohteeksi joutuneita on kaikissa väestöryhmissä. Tunnetuimpia operaatioita on ollut niin sanottu Ergenekon-jupakka, joka on johtanut neljän vuoden aikana yli 300 ihmisen pidätykseen. Heitä epäillään osallisuudesta ”hallituksen kaatamiseen tähtääviin salaliittoihin”.

Turkkia on kohta kymmenen vuotta johtanut maltillisesti uskontotaustainen Oikeus- ja kehityspuolue AKP, jota on sanottu yhteiskunnan vastuulliseksi uudistajaksi ja EU-suhteiden rakentajaksi. Todellisuus on osoittautunut kyseisen luonnehdinnan irvikuvaksi.

Tilanne on kiusallinen Euroopan unionille, joka on käynyt vuosia neuvotteluja Turkin jäsenyydestä. Toistaiseksi ehdokas ei ole päässyt kunnolla edes eteiseen.

Eikä ole syytä pidemmälle päästääkään, niin kauan kuin AKP jatkaa uhmakasta piittaamattomuuttaan EU:n edellyttämiä jäsenyysehtoja kohtaan.