Pääkirjoitus

Käsittämätöntä piittaamattomuutta

Ilotulitteiden myyntisesonki on lyhyt, joten Tukes on kiireesti peruuttanut myyntikieltoja, joiden asettamisessa ei hosuttu.
Ilotulitteiden myyntisesonki on lyhyt, joten Tukes on kiireesti peruuttanut myyntikieltoja, joiden asettamisessa ei hosuttu.

Suomessa on myyty myrkyllisiä ja testaamattomia ilotulitteita. Myrkkylöydöksiin Turvatekniikan keskus Tukes on viitannut kintaalla todeten, ettei tuotteesta ole kuluttajalle akuuttia hengenvaaraa, vaikka siinä olisi syöpää aiheuttavaa, EU:ssa kiellettyä heksaklooribentseeniä eli HCB:tä (Aamulehti 27.12.). Ei hyvältä näytä, sillä kemikaalien tuotevalvonta siirtyy vuodenvaihteessa Tukesin huomaan.

Kiellettyjen aineiden valvonnasta toistaiseksi vastaava Suomen ympäristökeskus Syke on ilmoittanut, ettei se voi velvoittaa yrityksiä vetämään tuotteita myynnistä enää tänä vuonna, koska myrkkypitoisuuksien suuruudesta ei ole varmuutta.

Puolustusvoimien teknillinen tutkimuslaitos tutki Aamulehden toimeksiannosta Suomen Ilotulituksen ja Tulimestarien ilotulitteita. Kävi ilmi, että Visitor-raketti ja FBI-Magnum -pata sisälsivät HCB:tä. Kahdessa muussa tuotteessa oli ympäristömyrkyksi luokiteltavaa lyijyä. Toinen niistä on nimetty enteellisesti Eko-kranuksi.

Kun Helsingin Sanomat joulun alla uutisoi, että maan suurin ilotulitefirma on laiminlyönyt tulitteiden testauksia eli koeammuntoja, Tukeskin tarttui syöttiin. Aikansa jahkailtuaan se päätti asettaa yli sata tuotetta muodollisesti myyntikieltoon. HCB-pitoiset tulitteet saivat jäädä myyntiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turvalliseksi pisteeksi iin päälle Tukes ilmoitti, että kieltolistalle pantuja tulitteita ostaneet voivat palauttaa ne myyjälle tai hävittää räjäyttämällä. Ilmeisesti monissa myyntipisteissä kieltoon asetettuja tuotteita kaupiteltiin edelleen, kunnes niistä osa tuli keskiviikkona sallituiksi.

Uudenvuoden juhlinta on perinteisesti iloista, mutta harvoin sitä edeltää farssi, jollaisen viranomaiset ja maan suurin ilotulitefirma nyt järjestivät. Toivottavasti ilveilystä ei koidu surullisia seurauksia. Tukes on laiminlyönyt valvontavastuunsa sillä hataralla perusteella, että vastuu tulitteiden testaamisesta on valmistajien ja maahantuojien kontolla.

Suorastaan häkellyttävä oli viraston yli-insinöörin Harri Roudasmaan asenne Kymenlaakson pelastuslaitoksen tekemiin tarkastuksiin, joissa löytyi hengenvaarallinen jättitulituspata. Hän korosti Ylen uutisille, että kun tarkastettuja tuotteita ei ole vaivauduttu tuomaan Tukesin tarkastettavaksi, niiden kieltämiseen ei ole perusteita.

Nykyään Tukes hankkii tiedot tulitealan käytännöistä sanomalehdistä.

Niin ikään Syke on median teettämien testien varassa. Se katsoo vastuunsa hoidetuksi, kun se on syksyllä lähettänyt toimijoille kirjeen, jossa kerrotaan, ettei tuotteissa saisi olla kiellettyjä kemikaaleja, ainakaan suuria määriä.

Kukaan ulkopuolinen ei valvo, miten koeammuntoja tehdään, joten ei ole myöskään mitään varmuutta, ovatko papereihin merkityt tiedot testeistä oikeita vai tekaistuja. Turun Sanomat yritti kaksi vuotta sitten päästä seuraamaan Ilotulitus Oy:n järjestämiä koeammuntoja. Yhtiö ei päästänyt toimittajaa ja kuvaajaa paikalle.