Suomelle taas uusi ykkössija
Hyvinvointi- ja koulutusvertailujen kestomenestyjä Suomi on saanut taas uuden sulan hattuunsa, kun kanadalaisen Higher Education Strategy Associates -yrityksen tutkimus nostaa maamme maailman tasa-arvoisimmaksi korkeakoulutuksen tarjoajaksi.
Korkeinta oppia on kilpailijamaita paremmin tarjolla riippumatta opiskelijan varallisuudesta, sukupuolesta tai vanhempien koulutustasosta. Tutkimusraportti ylistää Suomea ylivoimaisena kansainvälisenä esimerkkimaana.
Varallisuuden puolesta vertailussa pärjäsivät myös norjalaiset, saksalaiset, tanskalaiset ja ruotsalaiset. Tasa-arvomittarilla Suomen jälkeen sijoittuivat hollantilaiset, norjalaiset, yhdysvaltalaiset ja australialaiset. Yhteistuloksissa kärkikolmikon muodostivat Suomi, Norja ja Hollanti.
Opetusministeri Henna Virkkunen kiittelee hyvistä tuloksista Pisa-arvioissakin moneen kertaan palkittua peruskoulua, joka ei synnytä suuria alueellisia eroja. Kiitosta saa myös tiheä korkeakouluverkko.
Kiitoksen kohteet eivät ole itsestään selvyyksiä – ei nykyään, eikä etenkään lähitulevaisuudessa. On olemassa selviä merkkejä paikkakunnista ja kaupunginosista, joissa opettajien vaihtuvuus on suuri. Pelko opetuksen ja oppimisen eriarvoisuudesta on aiheellinen (TS Extra 20.11.). Etenkin maahanmuuttajien jatko-opiskeluun peruskoulun jälkeen on kiinnitettävä lisää huomiota.
Myös korkeakouluverkko on ollut pitkään tarkkailun alla. Paine määrän supistamiseen laatuun panostamisen nimissä on totisinta totta. Opetuksen sisältöön tasa-arvotutkimus ei puutu.
Virkkunen muistuttaa, että Suomi on jo vuosikymmeniä pyrkinyt tarjoamaan korkeakoulutusta kaikille halukkaille. Hyvä ja tasa-arvoinen koulutus onkin pienen maan kilpailuvaltti.
Samalla on syytä muistaa, ettei korkeakouluopetuksen arvostusta pidä vaalia ammattiopetuksen kustannuksella. Pätevien ammattiosaajien tarve kasvaa.