Pääkirjoitus

Yhteiskuntamallia koetellaan

Poliisi on näkynyt Tukholman katukuvassa tehokkaasti lauantain terrori-iskun jälkeen.
Poliisi on näkynyt Tukholman katukuvassa tehokkaasti lauantain terrori-iskun jälkeen.

Viimeistään Tukholman lauantaiset räjähdykset osoittivat, että terrori-iskujen mahdollisuus on tänä päivänä universaali ilmiö. Niiltä ei olla suojassa minkäänlaisessa lintukodossa.

Lauantain iskuissa oli aineksia paljon tapahtunutta pahempaan. Irakissa syntynyt, Ruotsissa kasvanut 28-vuotias mies sai itse surmansa ja kaksi sivullista loukkaantui lievästi. Jos miehen koko viiden putkipommin arsenaali olisi räjähtänyt suunnitellulla tavalla, uhreja olisi voinut olla jopa satoja.

Epäonnistunut räjäytysoperaatio onnistui kuitenkin julkisen huomion kaappaamisessa. Turvallisuuspoliisi Säpolle ja tietotoimisto TT:lle lähettämässään viestissä itsemurhapommittaja perusteli tekoaan sillä, että Ruotsi osallistuu Afganistan-operaatioon ja suojelee Muhammed-piirroksia tehnyttä taiteilijaa.

Turvallisuuspoliisin mukaan miehellä ei todennäköisesti ole yhteyksiä kansainvälisiin terroristijärjestöihin, mutta apua hän lienee jostakin teon valmisteluun saanut.

Ruotsalaisten turvallisuudentunnetta ja avoimen yhteiskunnan sietokykyä on koeteltu muun muassa pääministeri Olof Palmen ja ulkoministeri Anna Lindhin murhilla. Kansankodin arkkitehtuuri on kestänyt yksittäisiä, järkyttäviäkin tekoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tukholman ääri-islamistinen pommi-isku osui kiusalliseen ajankohtaan. Ruotsi yrittää sulatella alkusyksyn parlamenttivaalien tuloksia ja avoimen rasistisen ruotsidemokraattien pääsyä valtiopäiville.

Pääministeri Fredrik Reinfeldt tunnisti oitis rasismin vahvistumisen vaaran ja vetosi avoimen yhteiskuntamallin säilymisen puolesta.

Ruotsi on juuri sopinut valtiopäivillään Afganistan-operaation jatkosta. Kriittisten äänenpainojen voi silti olettaa lisääntyvän niin ruotsidemokraattien, maahanmuuttajien kuin muidenkin kansainvälistä Isaf-operaatiota vastustavien parissa.

Suomella on viime vuosilta kokemusta väkivallanteoista. Traagisissa koulusurmissa ja Myyrmannin pommi-iskussa tekijät olivat syntyperäisiä, mieleltään järkkyneitä suomalaisia.

Yksittäisen uskonnollisen ääriliikkeen edustajan terroriteko ei ole täälläkään mahdotonta. Tasavallan presidentti Tarja Halonen totesi maanantaina, että se on vain ajan kysymys. Se oli aika paljon sanottu tilanteessa, jossa viranomaiset yleensä pyrkivät mieliä rauhoittelemaan.

Suojelupoliisi on seurannut yksittäisten maahanmuuttajataustaisten henkilöiden yhteyksiä esimerkiksi Somalian koulutusleireille.

Turvallisuuspoliisilta on lupa odottaa ammattimaista tiedustelutyötä ja realisoitumassa oleviin uhkiin puuttumista.

Toistaiseksi ei ole nähty aihetta yleisen valmistason nostamiseen terrori-iskujen varalle.

Tehokkainkaan viranomaistoiminta ei voi ehkäistä yksittäisten, mieleltään järkkyneiden uskonnollisten kiihkoilijoiden terroriyrityksiä. Avoimen yhteiskunnan hintana on aina sen väärinkäytön mahdollisuus. Suljettu poliisivaltio olisi voitto terroristeille.