Pääkirjoitus

Laitonta puoluetukea porkkanarahana

Salon seudun kuntaliitosta ryyditettiin kesällä 2008 laittomaksi osoittautuneilla porkkanarahoilla. KHO on vahvistanut Turun hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan uutta suur-Saloa valmistellut järjestelytoimikunta ylitti toimivaltansa jakaessaan 80 000 euroa puolueiden kunnallisjärjestöille.

Tapaus on kaikille osapuolille kiusallinen, mutta kertoo, miten julkeasti puolueet ovat valmiit junailemaan yhteisiä verovaroja omiin tarpeisiinsa.

Liitoskuntien asettama järjestelytoimikunta tuli rikkoneeksi lakia kahdellakin tavalla. Se jakoi rahaa paitsi ilman toimivaltuuksia myös väärään osoitteeseen.

Kuntalakiin lisättiin vuonna 2006 uusi pykälä, jonka nojalla kunta voi avustaa poliittisia ryhmiä. Muutoksella haluttiin lopettaa puliveivaus, jolla kunnallista puoluetukea oli erilaisilla peitenimikkeillä jaettu etenkin suurissa kaupungeissa vuosikaudet.

Lain perusteluissa todettiin vasiten, ettei kysymys ole kunnallisesta puoluetuesta, koska tukea on lupa maksaa vain valtuustoryhmille niiden toimintaan ja erikseen yksilöityjen kustannusten kattamiseen. Uuden Salon järjestelytoimikunta ei lakimuutosta tuntenut tai ei siitä ainakaan piitannut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyttemmin on ilmennyt, että toimikunta oli hankkeessa vain käsikassara. Porkkanarahojen anominen valmisteltiin pienryhmässä, johon kuuluivat Sdp:n, keskustan ja kokoomuksen kunnallisjärjestöjen puheenjohtajat (Salon Seudun Sanomat 26.11.).

Käytännössä samat puolueet myönsivät tukea itse itselleen, sillä niillä oli ylivoimainen enemmistö toimikunnassa, joka rahanjaosta muodollisesti päätti.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu saattaa Salon kiusalliseen tilanteeseen, josta ulos pääsemiseksi sillä näyttää olevan vain huonoja ja vielä huonompia vaihtoehtoja. Väärin perustein jaetut rahat pitäisi periä takaisin, mutta kuinka jakaa ne uudelleen nykyisille valtuustoryhmille tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti.

Siinä kysymys, johon Salon poliittiset päättäjät odottavat virkamiehiltä viisastenkiveä.