Pääkirjoitus

Turkulaistutkimus mullistaa Euroopassa

Turkulaistutkijoiden löytö osoittaa, että vastoin aiempia oletuksia influenssarokote tehoaa alle kaksivuotiaisiin lapsiin (TS 23.11.).

Tulosta voi pitää mullistavana, sillä asiantuntijat ovat aiemmin olettaneet, että A-influenssarokotteen teho pieniin lapsiin on olematon.

Tyksin lasten infektiosairauksien erikoislääkärin Terho Heikkisen johtaman tutkimusryhmän mukaan influenssarokotteen teho on kuitenkin lähes 80 prosenttia.

Tutkimuksessa selvitettiin kahdelle A-virukselle ja yhdelle B-virukselle immunisoivaa kausi-influenssarokotetta. Tutkimuksessa vuonna 2007 oli mukana 631 lasta.

Rokotteen teho influenssoihin oli yleisesti 66 prosenttia ja A-kantoja vastaan 84-prosenttia. Alle kaksivuotiailla yleinen teho oli 66 prosenttia ja influenssa-A:ta vastaan 79 prosenttia. Tuloksista selviää, että kausi-influenssan B-kantoihin rokote ei ollut kovin tehokas.

Terho Heikkinen arvioi, että jos 70 prosenttia alle kolmivuotiaista rokotettaisiin, sairastuneiden määrää vähenisi ainakin puoleen nykyisestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä hetkellä influenssarokotuksia tarjotaan alle kaksivuotiaille vain Yhdysvalloissa ja Suomessa. Meillä rokotuksen saa 20-30 prosenttia lapsista.

Mikäli nykyistä selvästi useammat lapset rokotettaisiin sairastuminen vähenisi myös siksi, että pikkulapset levittävät influenssaa muita ahkerammin.

Turkulaistutkijoiden tutkimustulos on iloinen uutinen lapsiperheille, mikäli toimiva rokotesuoja säästää perheen pienimmät kurjalta influenssakierteeltä.

Terho Heikkinen pitää erittäin todennäköisenä, että tutkimustulos tulee johtamaan rokotuskäytäntöjen muutoksiin useissa Euroopan maissa. Tutkimusryhmä suosittelee kansainvälisessä asiantuntijajulkaisussa (The Lancet Infectious Diseases 23.11.), että maat arvioisivat rokotesuosituksensa uudelleen ja ulottaisivat influenssarokotukset myös alle kaksivuotiaisiin.