Pääkirjoitus

Irlannin kriisiavulla politikointia

Jutta Urpilaisen johtama Sdp nostanee EU-maiden velkakriisin kevään eduskuntavaalien teemaksi.
Jutta Urpilaisen johtama Sdp nostanee EU-maiden velkakriisin kevään eduskuntavaalien teemaksi.

Kekkosen ajan Suomessa ulko- ja sisäpolitiikan raja oli veteen piirretty. Vaikka maa ja maailma ovat sittemmin perin juurin muuttuneet, tasavallan ulkosuhteisiin liittyvät linjaukset tuntuvat edelleen kelpaavan sisäpolitiikan keppihevosiksi.

Eduskunta joutuu jo toisen kerran puolen vuoden sisällä päättämään, osallistuuko Suomi rahoitusoperaatioon toisen EU-maan pelastamiseksi velkakriisiltä. Keväällä vasemmisto-oppositio äänesti Kreikan apupakettia vastaan, ja uhkaa nyt tehdä samoin Irlantia koskevassa ratkaisussa.

Opposition parlamentaariseen rooliin kuuluu suhtautua kriittisesti hallituksen esityksiin. Opposition oma uskottavuus puolestaan punnitaan sillä, miten realistisia, johdonmukaisia ja harkittuja sen esittämät vaihtoehdot ovat.

Pääoppositiopuolue Sdp perää finanssilaitosten ja sijoittajien vastuuta kriisimaiden tukemisessa. Se on vaatinut vakuuksia lainoille, pankkiveroa euroalueelle ja rahoitusmarkkinaveroa globaalisti eli kaikkeen maailmaan.

Demarien peräämät toimenpiteet ovat periaatteessa oikeita, joskaan eivät käytännössä aivan yksinkertaisia toteuttaa. Järin radikaalisti ne eivät myöskään eroa siitä, mitä valtiovarainministeri Jyrki Katainen on EU:ssa ajanut.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viimeksi Sdp on tarrannut terrierin vimmalla Irlannin matalaan yritysverotukseen. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma etunenässä on kehottanut Kataista pitämään huolta, että maa joutuu kymmenien miljardien eurojen kriisiavun ehtona lopettamaan aggressiivisen verokilpailun.

Ei vaikuta tietenkään tässä tilanteessa hyvältä, että Irlanti on houkutellut maahan yritystoimintaa 12,5 prosentin yhteisöverokannalla, kun esimerkiksi Suomessa prosentti on 26. Unohtamatta, että Irlannin onnistui vuosikaudet nauttia EU-kumppaniensa tuella taloudellisesta noususta ja hyvinvoinnista, joiden pohja on nyttemmin paljastunut katastrofaalisen hetteiseksi.

Irlannin painostamista yritysvero-
tuksen kiristyksiin on populistista perustella oikeudenmukaisuudella, vaikka se kadunmieheen vetoaakin.

Toki se sopii myös erinomaisesti vasemmiston vanhaan aatteellis-yhteiskunnalliseen talousnäkemykseen.

EU:n jäsenenä Suomi on kuitenkin sitoutunut siihen, että kansallinen veropolitiikka pidetään yhteisöpäätösten ulkopuolella. Siksi jäsenmailla on suvereeni oikeus määritellä myös yritysverotuksensa taso. Jos tästä poiketaan Irlannin kohdalla, avataan poliittinen Pandoran lipas, josta ponnahtavat esiin liittovaltiokehityksen kukonaskeleet.

Sitäkö vasemmisto-oppositio ja samansuuntaisia puheenvuoroja käyttäneet keskustalaiset haluavat.