Pääkirjoitus

Kriisi korostaa sääntelytarvetta

Irlannin valtiovarainministeri Brian Lenihan on avainpaikalla maan pankkikriisin ratkaisemisessa.
Irlannin valtiovarainministeri Brian Lenihan on avainpaikalla maan pankkikriisin ratkaisemisessa.

Kreikka-avun jälkijäristysten vielä vavisuttaessa Euroopan unionia ja euroryhmää yhteisvaluutassa olevat maat ovat saaneet uutta murehtimisen aihetta Irlannin vihreältä saarelta. Viime päivinä on spekuloitu kiihkeästi, aikooko Irlanti pyytää ulkopuolista apua pankkikriisiinsä ja miten euroryhmä mahdolliseen pyyntöön suhtautuisi.

Vastauksia saatiin tiistai-iltana euromaiden valtiovarainministerin kokouksesta. Irlanti ei ainakaan toistaiseksi pyydä jäsenkumppaneiltaan Kreikalle myönnettyjen luottojen kaltaista rahoitusta. Sen sijaan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ryhtyvät Irlannin hallituksen kanssa pikaisesti suunnittelemaan keinoja, joilla saarivaltion pankit voitaisiin pelastaa.

IMF:n roolin odotetaan nousevan merkittäväksi. On todennäköistä, että Irlannin pankkisektoria järjestetään uudelleen ulkopuolisessa ohjauksessa.

Britanniakin ilmoitti keskiviikkona haluavansa osallistua länsinaapurinsa avustamiseen.

Tiistainen paketti ei lopettanut spekulaatioita eikä täysin rauhoittanut markkinoita. Analyytikot povaavat Irlannin avunpyyntöä milloin tälle päivälle, milloin ensi viikolle. Irlanti itse vakuuttaa selviytyvänsä nykyeväilläkin ensi kesään. Osa analyytikoista on samaa mieltä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Irlannin kriisi ei aiheudu holtittomasta julkisesta taloudesta, kuten esimerkiksi Kreikassa. Silti Irlannin pankkikriisi on myös julkisen talouden kriisi. Hallitus on pumpannut pankkien pelastukseen kymmeniä miljardeja euroja. Lisäksi se omistaa merkittävän osan finanssilaitoksista.

Irlanti on selviytymistaistelussaan itse ratkaisijan paikalla. Ensi vuoden budjetin ja neljän vuoden talousohjelman odotetaan karsivan julkisia menoja ja lisäävän verotuloja.

Euromaille osoitettu avunpyyntö olisi Irlannille monella tapaa vastenmielinen. Se tarkoittasi nykyistäkin tiukempaa ulkopuolista ohjausta. Jos päätösvaltaa annettaisiin ulkopuolelle, tietäisi se myös yhteisöverojen korottamista. Kilpailijoita matalampaa yhteisöveroa pidetään yhtenä selittäjänä Irlannin menestystarinassa.

Osalle jäsenmaista, muun muassa Suomelle, avunpyynnön peruuntuminen tai lykkääminen sopii sisäpoliittista syistä hyvin.

On kokonaan eri asia, onko ulkopuolisen rahoituksen torjuminen koko euroalueen kannalta hyväksi.

Saksan kaltaiset jäsenmaat olisivat toivoneet apupakettia, joka olisi jämäkämmin torjunut euroon kohdistuvaa epävarmuutta. Portugali, Kreikka ja Espanja ovat huolissaan lainojensa koroista.

Irlantiin liittyvät spekulaatiot korostavat EU:n laajuisen finanssikriisin torjuntavälineistön, julkisen talouden yhteisten pelisääntöjen ja etenkin niiden noudattamisen tarvetta.

Joulukuun huippukokoukseen mennessä koossa pitäisi olla jalostuneita ehdotuksia, joilla jäsenmaat pakotetaan terveeseen taloudenpitoon. Pankkien ja riskisijoittajien vastuuta unohtamatta.