Kolumnit

Ståhlbergiläisen edistyksen puolesta

Turun kaupunginvaltuutettu Ville Niinistö.
Turun kaupunginvaltuutettu Ville Niinistö.

uhuin viikko sitten vihreiden puoluekokouksessa vihreistä edistyksellisenä liikkeenä, joka jatkaa itsenäisyyden aikamme alun edistysmielisten työtä Suomen rakentamiseksi. Lisäksi toivoin, että Suomen seuraava hallitus voidaan rakentaa eri puolueiden edistyksellisistä voimista. Todelliseksi jakolinjaksi suomalaisessa poliittisessa keskustelussa onkin muodostumassa liberaalin edistyksen ja konservatismin välinen taistelu.

Konservatismia esiintyy poliittisella kartalla niin oikealla kuin vasemmalla. Usein se näyttäytyy takertumisena vanhaan eturyhmäajatteluun ja saavutettuihin etuihin yhteiskunnan kokonaisedun kustannuksella. Se näyttäytyy myös kansalaisten ja eri väestöryhmien ihmisoikeuksien rajoittamisena turvallisuuden tai talouden nimissä. Se vetoaa populistisesti ihmisten pelkoihin ja ennakkoluuloihin.

Edistykselliset liikkeet ovat sen sijaan kautta historian pyrkineet luomaan parempaa yhteiskuntaa. Edistyksen ytimessä on usko ihmisen nostamiseen ja vapauttamiseen. Jokaisella ihmisellä on ihmisarvo. Inhimillisen edistyksen rinnalle on viime vuosikymmenien kasvavien ympäristöriskien myötä noussut tarve kestävään kehitykseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tämän päivän Suomella olisi opittavaa tasavaltamme ensimmäiseltä presidentiltä K. J. Ståhlbergiltä. Köyhistä oloista noussutta edistysmielistä Ståhlbergiä ajoi vahva usko sivistysvaltioon, kansanvaltaan ja edistykselliseen sosiaalipolitiikkaan. Ståhlberg uskoi inhimillisen edistyksen ja vapaamielisen oikeusvaltion tärkeyteen. Nuorsuomalaisen puolueen sosiaaliliberaalin siiven johtajana hän korosti lisäksi sosiaalisia uudistuksia ja kaikkien kansalaiskerrosten liittämistä yhteiskunnalliseen toimintaan.

Ståhlberg piti aikanaan orastavan demokratiamme kasassa niin äärioikeiston kuin äärivasemmiston uhalta. Hän sitoutti maltillisen vasemmiston isänmaan rakentamiseen. Ilman hänen viisauttaan Suomi olisi tuskin eheytynyt ja kehittynyt niin nopeasti.

Presidenttinä Ståhlberg uskalsi tulkita valtaoikeuksiaan suppeasti. Hän antoi tilaa hallitukselle ja eduskunnalle, jotta yhteiskunnan eri liikkeet pääsivät esille päätöksenteossa. Ståhlberg kieltäytyi pyynnöistä huolimatta jatkamasta presidenttinä toiselle kaudelle. Hän halusi varjella maataan siltä, että valta keskittyy ja henkilöityy yhteen ihmiseen.

Ståhlbergin opetukset ovat yhä ajankohtaisia. Sosiaaliliberaali edistysajattelu ei ole vanhentunut. Se tarjoaa vaihtoehdon niin epäonnistuneelle sosialismille kuin talouden taantuman myötä haaksirikkoon ajautuneelle uusliberaalille kapitalismille. Sosiaaliliberalismi korostaa yksilönvapauksia ja toisaalta vahvaa sosiaalista turvaverkkoa. Ihminen ei voi olla vapaa yhteiskunnassa, jossa tuloerot pakottavat monet köyhyyteen tai estävät tasavertaisen mahdollisuuden koulutukseen.

Sosiaaliturvaamme on uudistettava, jotta pääsemme holhoavasta turvasta ihmisten omia elämänvalintoja tukevaan, vapauttavaan hyvinvointiyhteiskuntaan. Sivistysvaltiosta ja eri väestöryhmien yhtäläisistä ihmisoikeuksista on pidettävä kiinni, jotta jokaisella ihmisellä on edellytykset hyvään elämään ja työhön. Taloutemme on säilyttävä avoimena ja kansainvälistymiseen on kannustettava, jotta voimme kilvoitella menestyksestä niin yliopistoissa kuin yritysmaailmassakin.

Seuraavan hallituksen edessä on vaikeita taloudellisia päätöksiä. Niitä tehtäessä arvopohjan merkitys vain korostuu, kuten itsenäistymisemme alkuvuosina. On tärkeää, että hallituksen muodostavat poliittiset liikkeet ovat sitoutuneita tekemään nämä päätökset korostaen inhimillistä edistystä ja kestävää kehitystä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittaja on turkulainen kansanedustaja ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja.