Pääkirjoitus

Jäsenkirjalle vähemmän painoa

Turun kaupunginvaltuusto valitsi Ari Korhosen Turun uudeksi apulaiskaupunginjohtajaksi.
Turun kaupunginvaltuusto valitsi Ari Korhosen Turun uudeksi apulaiskaupunginjohtajaksi.

Sdp:n puoluesihteeri Ari Korhonen valittiin Turun kaupunginvaltuustossa uudeksi osaamis- ja elinkeinotoimesta vastaavaksi apulaiskaupunginjohtajaksi selkein numeroin. Asia ratkesi käytännössä jo toissa perjantaina, kun sosiaalidemokraatit tykönänsä päättivät Korhosen ehdokkuudesta.

Korhonen nousee Turun johtajistoon pahoinpitelytuomion ja työtehtäviin liittyvien epäselvyyksien takia virastaan pidätetyn Tero Hirvilammin tilalle. Pesti kestää vuoden 2012 loppuun tai ainakin niin kauan kuin Hirvilammin hyllytys jatkuu. Lähitulevaisuudessa Korhosen toimenkuvasta elinkeinoasioiden johtovastuu siirtyy ykköskaupunginjohtaja Mikko Pukkiselle.

Korhonen tiedetään ja tunnetaan Turussa hyvin. Tunnustusta on tullut yli puoluerajojen. Ennen puoluesihteerikauttaan hän on toiminut ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajan avustajana, Sdp:n Turun kunnallisjärjestön toiminnanjohtajana ja demaripiirin puheenjohtajana. Valintaan ei pitäisi liittyä suuria riskejä.

Turun ylimmän virkajohdon toimikaudet ovat katkolla vuoden 2012 lopussa. Mitä sen jälkeen tapahtuu, on jo toinen kysymys. Sitä ennen olisi ratkaistava, minkälaisella johtamisjärjestelmällä Turkua luotsataan. Auki ovat paitsi johtajien nimet, myös tehtävänimikkeet.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Seuraavat kunnallisvaalit pidetään lokakuussa 2012. Niiden tuloksella on nimivalinnoissa jonkinlainen painoarvo.

Turkua hallitaan nyt kaksipäisellä mallilla, jossa ykköskaupunginjohtaja vastaa virkamiesvalmistelusta ja yleisjohdosta ja kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja poliittisesta johtamisesta. Tämä saattaa päteä myös lähivuosina, vaikka kannatusta on myös vanhalla kaupunginjohtajavetoisella järjestelmällä.

Jonkinlaisia paineita ja intohimoja on myös pormestarimallin käyttöönottoon.

Ovat ylimmät viranhaltijat sitten pormestareita, kaupunginjohtajia, apulaiskaupunginjohtajia, apulaispormestareita tai toimialajohtajia, poliittista realismia on, että jäsenkirjalla on suuri paino heitä virkoihin nimitettäessä. Puolueet valitsevat ja valtuusto päättää jonkinlaisen poliittisen sopimuksen perusteella – toivottavasti mahdollisimman tasapuolisesti. Kaupunginjohtaja tai pormestari on myös poliittinen vaikuttaja.

Turun 26 johtavasta virkamiehestä yhdeksällä on kokoomuksen, kuudella Sdp:n, yhdellä Vasemmistoliiton ja yhdellä Rkp:n jäsenkirja. Loput ovat sitoutumattomia (TS 27.3.).

Muissa kuin kaupunginjohtajanimityksissä jäsenkirjaperuste on menneestä maailmasta. Vain pätevyys ratkaisee.

Toki kaupunginjohtajienkin valinnassa koulutus, kokemus ja muu pätevyys ovat jäsenkirjaa arvokkaampia ominaisuuksia.

Kunnallisessa päätöksenteossa riittää, että poliittinen ohjaus tulee kaupunginvaltuustolta ja -hallitukselta. Politiikassa ansioituminen ei saa olla viranhakijalle synti, mutta ei myöskään ensisijainen valintaperuste.