Pääkirjoitus

Terveen järjen voitto

Presidentti Barack Obama kiitteli Valkoisessa talossa terveydenhoitopaketin läpimenoa. Taustalla varapresidentti Joe Biden.
Presidentti Barack Obama kiitteli Valkoisessa talossa terveydenhoitopaketin läpimenoa. Taustalla varapresidentti Joe Biden.

Yhdysvaltain terveydenhuoltoreformin taustalla on myrskyisiä tunteita, jotka eivät laannu, vaikka kongressin edustajainhuone maanantaiaamuna Suomen aikaa täpärästi hyväksyi jättiuudistuksen. Presidentti Barack Obaman puhe kuvasi hyvin republikaanit päihittäneiden demokraattien tunteita vivaihteikkaan kamppailun jälkeen. Vuolaiden kiitostensa lomassa presidentti mainitsi, että kyseessä oli terveen järjen voitto.

Obamalle se oli ensiarvoisen tärkeä. Hänen uskottavuutensa on jo runsaan vuoden aikana kärsinyt kolahduksia, mikä on nostattanut uhoa vastustajien rintamassa. Republikaanit vastustivat terveydenhuollon uudistusta kongressissa yksimielisesti ja ovat ilmoittaneet vaikeuttavansa sen etenemistä kaikin käytettävissä olevin keinoin. Tästä huolimatta tulos tuskin jää Obamalle pelkäksi erävoitoksi.

Presidentti korosti, että suurimmalle osalle amerikkalaisia keskustelu terveydenhoidon remontista ei ole koskaan ollut kamppailua oikeiston ja vasemmiston, republikaanien ja demokraattien välillä. Sellaiseksi väittely kuitenkin on mennyt. Republikaanit väittivät reformin tuovan eurooppalaistyylisen sosialismin Yhdysvaltoihin. Moisella väitteellä on hämmennetty monien amerikkalaisten ajatuksia. Mielenosoituksessa jotkut reformin vastustajista sortuivat rasistisiin kommentteihin, joista republikaanit virallisesti sanoutuivat irti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Millään taikatempulla ei korjata sitä, että Yhdysvallat on ainoa läntinen teollisuusmaa vailla jokaiselle kansalaiselle tarkoitettua julkista terveydenhoitoa. Obamakin myönsi, ettei uusilla säädöksillä korjata kaikkia terveydenhuollon puutteita. Oikeaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa.

Sairausvakuutettujen amerikkalaisten määrä kasvaa 30 miljoonalla kymmenessä vuodessa. Vakuutusyhtiöiden päättömyyksiä karsitaan vankistamalla kuluttajansuojaa muun muassa niin, etteivät yhtiöt vastedes voi peruuttaa vakuutusta asiakkaan sairastumisen jälkeen.

Republikaanien väitteet sosialismista menettävät painoaan, sillä liittovaltio aikoo pysyä poissa sairausvakuutusten myynnistä.

Vaikka uudistus ei monien amerikkalaisten pettymykseksi luo eurooppalaisen mallin mukaista julkista terveydenhoitojärjestelmää, yhteiskunnan arvioidaan osallistuvan pieni- ja keskituloisten sairausvakuutuksiin noin 700 miljardin euron suuruisella panoksella vuosikymmenen mittaan. Summa on merkittävä, mutta reformin uskotaan tuovan myös säästöjä terveydenhuollon nykyisen byrokratian valtaviin kustannuksiin.

Jos uudistus alkaa nopeasti näyttää amerikkalaisille onnistumisen merkkejä, Barack Obama ja demokraatit saavat melkoisen etumatkan kohti tulevia vaaleja. Tätä pelkäävät republikaanit joutuvat kenties tarjoamaan kansalaisille enemmän tunteisiin kuin terveeseen järkeen vetoavia näkökulmia.