Pääkirjoitus

Hornborgille seuraaja

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK valitsee runsaan kuukauden kuluttua uuden puheenjohtajan. Siihen mennessä pitää löytää seuraaja talonpoikien etujärjestöä kolme vuotta johtaneelle Mikael Hornborgille, 43, joka haluaa keskittyä käytännön maamiehen töihin ja perhe-elämään vaimonsa kotitiluksilla Lohjan Laakspohjassa.

Hornborgin viimeviikkoinen luopumisilmoitus tuli melkoisena yllätyksenä, vaikka tuulet ovat tuivertaneet miestä puheenjohtajauran alkumetreiltä asti. Lokakuussa näytti jo siltä, että Etelä-Suomen sika- ja siipikarjatilojen kokous nostaa kapinalipun salkoon ja lähtee siltä istumalta kampeamaan isäntien isäntää sivuun.

Moderni puheenjohtaja on saanut tuta, millaista tasapainoilua on johtaa etujärjestöä, jota jakavat maantieteelliset ja tuotantosuuntiin liittyvät vastakohtaisuudet. Asetelma oli sama jo kansallisen maatalouspolitiikan vuosikymmeninä, mutta vasta EU-jäsenyys siirsi päätösvallan MTK:n rukkasista Suomen hallituksen ja Brysselin komission käsiin.

EU-aika on merkinnyt maataloudelle sekä lisääntyvää markkinaehtoisuutta että kovenevaa kilpailua unionin tuista. Brysselin tukiratkaisut ovat yleensä tyydyttäneet tai vihastuttaneet joko pohjoisen tai eteläisen Suomen viljelijät, mutta ei juuri koskaan molempia yhtä aikaa eikä samasta syystä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hornborg on etsinyt ulospääsyä tukipolitiikan noidankehästä korostamalla kotimaisuuden merkitystä ruuantuotannon lisäarvona. Suomen kaltainen kalliiden tuotantopanosten maatalousmaa ei pysty kilpailemaan ruuan halpuudella, mutta ravinnon laatuun, eettisyyteen, ympäristötekijöihin ja muuhun hyväksyttävyyteen panostamalla voimme markkinoilla menestyä.

Tällaisen ajattelutavan iskostamisessa MTK:n perusjäsenkuntaan Hornborgin työ jää kesken. Jos seuraaja halutaan löytää "ideologisesti" läheltä, laitilalainen kansanedustaja ja luomuviljelijä Timo Kaunisto on epäilemättä varteenotettava vaihtoehto.