Pääkirjoitus

Terrori-iskut piinaavat Intiaa

Tuhoisien terrori-iskujen aalto riivaa Intiaa. Pääasiassa ilmeisesti ääri-islamististen järjestöjen tekemissä iskuissa on parin vuoden aikana saanut surmansa satoja ihmisiä ja tuhansia on haavoittunut.

Yksi tuhoisimmista iskuista tapahtui keskiviikkoiltana lähes 17 miljoonan asukkaan Mumbaissa. Hotelleihin, rautatieasemalle, sairaaloihin ja kahviloihin tehdyissä hyökkäyksissä sai surmansa runsaat sata ihmistä. Loukkaantuneita oli alustavien tietojen mukaan noin 300, mukana ainakin yksi suomalainen. Surmansa saaneiden joukossa oli useita ulkomaalaisia. Terroristit ottivat hotelleista myös panttivankeja.

Terroristit tavoittelivat iskullaan ilmeisesti mahdollisimman laajaa kansainvälistä huomiota, koska kohteiksi valittiin ulkomaalaisten suosimia loistohotelleja ja kahviloita. Taj Mahal-hotellista oli juuri poistunut Euroopan parlamentin delegaatio.

Tämänkertaiset iskut olivat niin järeitä, että ne noteerattiin ja tuomittiin näyttävästi myös maailmalla. Toistaiseksi Intian väkivaltaisuudet ovat jääneet maailman muiden kriisien varjoon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mumbain iskujen tekijäksi ilmoittautui Deccan Mujahideen-niminen ääri-islamilainen ryhmä, joka vaatii muslimitaistelijoiden vapauttamista vankiloista panttivankien vastineeksi. Ääriryhmän tarkoituksena on jo pitkän aikaa ollut lietsoa levottomuuksia Intian heterogeeniseen uskontokenttään. Samaan ovat toki syyllistyneet myös valtauskonto hindulaisuuden ääriainekset.

Iskujen taustalla näyttää ainakin osittain olevan myös vanha Intian ja Pakistanin välinen kiista Kashmirista. Islamistiryhmät ovat pettyneitä vanhaan suosijaansa Pakistaniin, joka on vetänyt tukensa pois ääriryhmiltä.

Intian nykyinen pääministeri Manmohan Singh, uskonnoltaan sikhi, on pitänyt uskontotokuntien välisen rauhan rakentamista yhtenä hallituksensa tärkeimmistä tehtävistä. Viimeaikaiset tapahtumat osoittavat, että tehtävä on erittäin vaativa.